Home / Gazonontwerp / Fruitbomen in het grasveld: De uitdagingen en voordelen

Het toevoegen van fruitbomen aan je grasveld kan een heerlijke en sfeervolle aanvulling zijn op je buitenruimte. Of je nu droomt van zelfgekweekte appels, peren, kersen of pruimen, fruitbomen kunnen een overvloedige oogst en een vleugje natuurlijke schoonheid aan je tuin brengen. In deze gids bespreken we de rekening houdende aspecten, uitdagingen en de zoete beloningen van het hebben van fruitbomen in je grasveld.

Houdt rekening met de ruimte

Voordat je fruitbomen in het grasveld plant, is het van cruciaal belang om de beschikbare ruimte te evalueren. Fruitbomen hebben ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor de specifieke fruitboomvariëteiten die je wilt kweken, rekening houdend met de volwassen grootte van de bomen en de benodigde afstand tussen hen.

Dit zijn de grote uitdagingen

  1. Onderhoud: Fruitbomen vereisen regelmatig onderhoud, waaronder snoeien, bemesten en ziektebestrijding.
  2. Plagen en ziekten: Fruitbomen kunnen gevoelig zijn voor plagen en ziekten. Je moet bereid zijn om problemen aan te pakken om een gezonde oogst te garanderen.
  3. Ruimte: Als je een kleine tuin hebt, kan het kweken van fruitbomen een uitdaging zijn vanwege de ruimte die ze innemen.
  4. Oogst en opruimen: Het oogsten van fruit en het opruimen van gevallen vruchten kan tijdrovend zijn.

Kijk vooral naar de voordelen

  1. Verse oogst: Het kweken van je eigen fruitbomen biedt toegang tot verse, smakelijke vruchten rechtstreeks uit je tuin.
  2. Milieuvriendelijk: Fruitbomen dragen bij aan een gezonde omgeving door kooldioxide op te nemen en zuurstof af te geven.
  3. Sfeer en schoonheid: Fruitbomen voegen esthetische waarde toe aan je tuin met bloesems in het voorjaar en kleurrijke vruchten in de zomer en herfst.
  4. Familieplezier: Het plukken van fruit kan een leuke en educatieve activiteit zijn voor gezinnen.

Welke fruitbomen zet je in het grasveld

Het kiezen van de juiste fruitboomvariëteiten voor je klimaat en bodem is essentieel. Informeer bij lokale kwekerijen of tuincentra welke fruitbomen het meest geschikt zijn voor jouw regio.

Het onderhoud van de bomen

Regelmatig onderhoud is cruciaal voor gezonde fruitbomen. Snoei de bomen in het late winter- of vroege voorjaar om de vorm te behouden en luchtcirculatie te bevorderen. Bemest de bomen volgens de behoeften en bestrijd plagen en ziekten op een milieuvriendelijke manier.

Oogsten en vooral genieten

Het oogsten van fruit is een lonende ervaring. Pluk het fruit wanneer het rijp is en geniet van de versheid en smaak. Verwerk eventuele overschotten tot jam, sap of bewaar ze voor later gebruik.


Het hebben van fruitbomen in je grasveld biedt uitdagingen en beloningen. Met zorgvuldige planning, onderhoud en aandacht voor de behoeften van de bomen kun je genieten van een overvloedige oogst van heerlijke, zelfgekweekte vruchten. De schoonheid en sfeer die fruitbomen aan je tuin toevoegen, maken het de moeite waard.