Home / Gazononderhoud / Mollen bestrijden in je grasveld: Tips voor een molvrij gazon

Mollen kunnen een ware nachtmerrie zijn voor gazonliefhebbers. Die netjes aangelegde grasmat kan er in no-time uitzien als een slagveld vol molshopen en tunnels. Maar maak je geen zorgen; er zijn effectieve manieren om mollen te bestrijden en je gazon weer stralend te maken.

In deze blogpost geef ik je tips en trucs om mollen te bestrijden in je grasveld. Want je wilt natuurlijk wel die groene oase zo houden.

Wie is de mol?

Mollen zijn insecteneters en graven tunnels onder je gazon op zoek naar hun favoriete prooi: wormen en insecten. Hoewel ze onbedoeld je gras beschadigen, zijn mollen eigenlijk nuttig voor de tuin omdat ze helpen bij het bestrijden van schadelijke insecten. Toch wil je niet dat je gazon het slachtoffer wordt van hun graafwerk.

Tips voor het bestrijden van mollen

  1. Molrepellent: Een effectieve manier om mollen af te schrikken is het gebruik van mole-repellent-apparaten. Deze apparaten produceren geluidsgolven of trillingen onder de grond die mollen afweren. Plaats ze strategisch in je tuin om de mollen weg te jagen.
  2. Molval: Molvallen zijn ontworpen om mollen te vangen zonder ze te doden. Wanneer je een molval installeert, moet je de gangen van de mol lokaliseren en voorzichtig de val plaatsen. Controleer regelmatig op gevangen mollen en laat ze elders vrij.
  3. Professionele hulp: Als mollen een ernstig probleem vormen en andere methoden niet werken, overweeg dan om professionele hulp in te roepen van een bedrijf met ervaring in bestrijden van plagen.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen

Het voorkomen van molproblemen is vaak gemakkelijker dan ze te bestrijden. Hier zijn enkele stappen om mollen weg te houden:

  • Onderhoud je gazon: Een gezond, goed onderhouden gazon met dichte grasmat is minder aantrekkelijk voor mollen.
  • Verminder de voedselbronnen: Mollen voeden zich met wormen en insecten. Het verminderen van de wormenpopulatie kan helpen om mollen weg te houden.
  • Gebruik mollennetten: Plaats mollennetten onder de grond voordat je gras zaait of graszoden legt. Dit kan mollen beletten om door je gazon te graven.
  • Houd je gazon vochtig: Mollen graven liever in vochtige grond. Zorg voor een goede irrigatie om je gazon droger te houden.

Hoewel mollen soms een uitdaging kunnen vormen voor gazonliefhebbers, zijn er effectieve methoden om ze te bestrijden en te voorkomen. Met de juiste aanpak kun je genieten van een mooi, molvrij gazon. Kies de methoden die het beste bij jou en je tuin passen en zie hoe je grasveld weer straalt zonder de hinderlijke aanwezigheid van mollen. Mol bestrijden grasveld is haalbaar met de juiste strategieën en inspanningen.