Home / Gazononderhoud / Engerlingen in je grasveld: hoe herken je ze en wat kun je doen?

Heb je ineens gele of dode plekken in je gazon en laat het gras zich makkelijk lostrekken alsof het los ligt? Grote kans dat je last hebt van engerlingen in je gazon. Deze larven kunnen in korte tijd flinke schade aanrichten in je grasveld.

Engerlingen in je gras is een de verschillende soorten ongedierte die je niet in gras wilt. In deze blogpost neem ik je mee in wat engerlingen precies zijn, hoe je ze herkent en – nog belangrijker – hoe je ze kunt bestrijden en voorkomen.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van verschillende keversoorten, zoals de meikever, junikever en rozenkever. Ze leven in de bodem en voeden zich met organisch materiaal, waaronder de wortels van gras. Een paar engerlingen zijn meestal geen probleem, maar bij een plaag kunnen ze hele stukken gazon loswoelen en laten afsterven.

Ze zijn wit, dik en gebogen (in de vorm van een C), met een bruine kop en duidelijke pootjes. In de bodem kunnen ze één tot drie jaar overleven, afhankelijk van de soort.

Hoe herken je engerlingen in je gazon?

De schade begint meestal subtiel: een paar gele plekken die langzaam groter worden. Maar als je het gras op die plekken gemakkelijk kunt optillen als een tapijt, dan is de kans groot dat de wortels zijn aangevreten – een typisch teken van engerlingen.

Andere signalen zijn:

  • Veel vogels of mollen die in je gazon pikken of graven
  • Plotselinge afsterving van grote grasvlakken
  • Ongelijke plekken in het gazon die ‘sponsachtig’ aanvoelen bij betreden

Om zeker te weten of het om engerlingen gaat, kun je een stuk gras voorzichtig optillen en in de aarde zoeken naar larven.

Wanneer zijn engerlingen actief?

Engerlingen zijn het meest actief in het voorjaar en de nazomer. In het voorjaar (april tot juni) voeden ze zich intensief om zich daarna te verpoppen tot kever. In de nazomer (augustus tot oktober) leggen volwassen kevers weer eieren in de bodem, waaruit nieuwe larven komen. Dit is meteen ook de beste tijd om in te grijpen.

Hoe kun je engerlingen bestrijden?

Als je last hebt van engerlingen in je gazon, dan is het verstandig om ze

1. Natuurlijke vijanden inzetten

De meest effectieve én milieuvriendelijke manier is het gebruik van aaltjes (nematoden). Deze microscopisch kleine beestjes dringen de engerlingen binnen en doden ze van binnenuit. Je mengt de aaltjes met water en sproeit ze over het gazon. Zorg voor vochtige omstandigheden zodat ze goed in de bodem kunnen doordringen.

2. Grondbewerking

Bij een ernstige plaag kan het helpen om de bodem om te spitten of intensief te beluchten. Dat verstoort het leefgebied van de larven en maakt het voor vogels makkelijker om ze eruit te pikken.

3. Herstelmaatregelen

Na de bestrijding kun je kale plekken opnieuw inzaaien of graszoden leggen. Vergeet niet om de bodem te verbeteren met compost of bodemverbeteraar voordat je opnieuw begint.

Hoe voorkom je engerlingen?

Helemaal voorkomen lukt niet altijd, maar je kunt je gazon wel weerbaarder maken:

  • Houd het gras gezond door regelmatig te maaien, beluchten en bemesten.
  • Vermijd overbewatering, vooral in de nazomer. Engerlingen houden van vochtige bodems.
  • Houd je gazon kort aan het eind van het seizoen om te voorkomen dat kevers er eitjes in leggen.

Engerlingen kunnen een flinke domper zijn op je mooie groene gazon, maar met de juiste aanpak is de schade vaak goed te herstellen. Herken je de signalen op tijd en grijp je snel in met natuurlijke middelen zoals aaltjes? Dan kun je een plaag vaak de baas blijven.