Home / Gazonontwerp / Kunstgras als alternatief voor natuurlijk gras

Heb je geen groene vingers en wil je toch een mooi stukje groen in de tuin? Dan is kunstgras misschien wel een interessant alternatief.

Kunstgras is gemaakt van synthetische vezels en is een steeds populair wordender alternatief voor natuurlijk gras. Het wordt bovendien vaak gebruikt in tuinen waar het onder andere wat moeilijker is om natuurlijk gras te laten groeien. Verder vind je kunstgras ook steeds vaker terug op sportvelden en andere plekken.

Wil je een mooi stukje gazon in de tuin, maar heb je geen groene vingers, dan is kunstgras een goed alternatief.

Voordelen van kunstgras

Kunstgras heeft een aantal voordelen ten opzichte van natuurlijk gras.

  1. Het heeft minder onderhoud nodig. Je hoeft kunstgras niet te maaien, te besproeien of te bemesten.
  2. Het is altijd groen, ongeacht wat voor weer het is. Het blijft er dus altijd mooi groen uitzien.
  3. Het is gebruiksvriendelijk, want het is zacht en comfortabel om op te lopen. Het is zelfs veilig om op te spelen. Daarnaast kun je het ook gebruiken als je huisdieren hebt, zeker omdat het relatief makkelijk schoon te maken is.
  4. Het is duurzaam. Als je het goed onderhoud, dan kan kunstgras het jarenlang meegaan.
  5. Het is waterbesparend, omdat je het niet hoeft te besproeien. Dit kan weer helpen om te besparen op waterkosten.

Nadelen

Er zijn ten opzichte van natuurlijk gras ook enkele nadelen aan kunstgras.

  1. Het is duurder in aanschaf en soms ook om te (laten) leggen.
  2. Het voelt warmer aan, vooral op de warme dagen.
  3. Het is minder milieuvriendelijk. Het is gemaakt van synthetische materialen en dat kan minder milieuvriendelijk zijn. Bovendien kan het minder milieuvriendelijk zijn dan natuurlijk gras, omdat het gemaakt is van synthetische materialen.

Kunstgras onderhouden

Ondanks dat kunstgras minder onderhoud nodig heeft ten opzichte van natuurlijk gras is er toch onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat het gras mooi groen blijft.

Zo kan het lonen om een kunstgrasmaaier aan te schaffen. Door het zo nu en dan te ‘maaien’ blijft het er mooi en netjes uit te zien.

Voor de rest moet je regelmatig afval zoals blad van het kunstgras verwijderen. Dit zorgt er namelijk voor dat het er verzorgd en schoon blijft uitzien.

En ten slotte is het goed om regelmatig met een tuinslang het veldje schoon te spuiten om de vuiligheid er uit te spuiten. Zo blijft het er mooi uitzien en verleng je de levensduur van het kunstgazon.

Kiezen voor kunstgras?

Doordat het minder onderhoud nodig heeft weet je zeker dat je met kunstgras kunt besparen op het besproeien, bemesten en op ander onderhoud. Voor de rest blijft het altijd groen van kleur en daardoor is het een interessant alternatief voor natuurlijk gras.

Als je overweegt om kunstgras te laten leggen in je tuin, dan is het belangrijk om de voor- en nadelen te overwegen. En daarnaast moet je zorgen dat het past bij je specifieke behoeften en wensen.