Eigenlijk is ons klimaat best goed geschikt voor het hebben van een mooi gazon. Toch kan aanhoudende warmte zorgen dat het gras wat dorstig wordt. Dus af en toe sproeien is dan zeker aan te raden.
Een van de belangrijke stappen in het gazononderhoud is toch wel het sproeien. Want het gras heeft water nodig om te kunnen groeien. Over het algemeen regent het in ons land eigenlijk wel voldoende om het grasveld van genoeg water te voorzien. Toch zijn er ook periodes van warmte waarbij we een handje kunnen helpen door te sproeien.
Wanneer moet je gaan sproeien?
Er zijn zoals gezegd geen vaste momenten waarop we het gazon moeten sproeien. Het is een kwestie van kijken naar signalen om te zien of het gras dorstig is. Wanneer er langere periodes van droogte en warmte zijn kunnen we kiezen om het grasveld te beregenen.
Een goed signaal is bij verkleuring van het gras. Als deze dof wordt en dus een andere kleur gaat krijgen, dan is het tijd om de sproeier te pakken. Meestal vindt de verkleuring vooral plaats als het erg warm is en het kan dan geel worden.
Ga je sproeien bij uitdroging van het gras, doe dit op warme dagen bij voorkeur ’s avonds als de zon minder krachtig is. Want door de warme zon kan het water verdampen en dat geef weer schade aan de grassprieten.
ADVERTENTIE
Gras is gelukkig veerkrachtig
Als gras verkleurd door gebrek aan water, dan kan het helaas gebeuren dat er kale plekken ontstaan. Dit komt doordat het gras boven de grond afsterft. In de meeste gevallen overleven de wortels het wel en als deze voldoende vocht opnemen gaat het gras vanzelf wel weer groeien.
Het grote nadeel van kale plekken door uitdroging is dat er juist extra ruimte is voor onkruid in het gras. Als deze zich gaat nestelen op zo’n plek, dan wordt het gazon minder mooi. We willen dit dus voorkomen. Sproei daarom in warme periodes van boven de 20 graden een aantal keren per week. Zorg er ook dat je lang genoeg beregend, denk aan ongeveer een uurtje per keer sproeien.
Wordt het warmer dan verleng je de tijd van beregening. Bij extreme warmtes die langdurig aanhouden moet je dus ook langer gaan beregenen.
Ga je op vakantie of ben je regelmatig wat langer weg, dan kun je overwegen om het grasveld automatisch te beregenen. Hiermee stel je vooraf een timer in op de momenten dat je het gras besproeid wilt hebben. Dat scheelt je zelf weer wat werk en extra moeite.
Veelgestelde vragen over het sproeien van je gazon
Sproei je gazon één tot twee keer per week bij droog weer. Geef dan liever in één keer veel water (10-15 liter per m²) dan elke dag een beetje. Zo stimuleer je diepe wortelgroei.
Sproei het liefst vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dan verdampt er minder water en voorkom je verbranding van het gras door de zon.
Als het gras dof groen wordt, traag herstelt na betreden of als er voetafdrukken blijven staan, is het tijd om te sproeien. Ook bij droog en warm weer is extra water nodig.
Ja, bij te veel water krijgen de wortels geen zuurstof en kan er schimmelvorming ontstaan. Houd daarom rekening met de bodem en het weer, en voorkom langdurige natte plekken.
Een automatisch systeem geeft gelijkmatig water en werkt ook als je niet thuis bent. Het is handig bij grotere tuinen, maar zorg wel dat het systeem goed is afgesteld om verspilling te voorkomen.