Home / Gazononderhoud / Het gazon sproeien, wanneer doe je dit?

Eigenlijk is ons klimaat best geschikt voor het hebben van een mooi gazon. Toch kan aanhoudende warmte zorgen dat het gras wat dorstig wordt. Dus af en toe sproeien is dan zeker aan te raden.

Om te kunnen groeien heeft gras water nodig. Over het algemeen regent het in ons land voldoende om het grasveld van genoeg water te voorzien. Toch zijn er echter periodes van warmte waarbij we een handje kunnen helpen door te sproeien.

Wanneer moet je gaan sproeien?

Er zijn zoals gezegd geen vaste momenten waarop we het gazon moeten sproeien. Het is een kwestie van kijken naar signalen om te zien of het gras dorstig is. Wanneer er langere periodes van droogte en warmte zijn kunnen we kiezen om het grasveld te beregenen.

Een goed signaal is bij verkleuring van het gras. Als deze dof wordt en dus een andere kleur gaat krijgen, dan is het tijd om de sproeier te pakken. Meestal vindt de verkleuring vooral plaats als het erg warm is en het kan dan geel worden.

Ga je sproeien bij uitdroging van het gras, doe dit op warme dagen bij voorkeur ’s avonds als de zon minder krachtig is. Want door de warme zon kan het water verdampen en dat geef weer schade aan de grassprieten.

Gras is gelukkig veerkrachtig

Als gras verkleurd door gebrek aan water, dan kan het helaas gebeuren dat er kale plekken ontstaan. Dit komt doordat het gras boven de grond afsterft. In de meeste gevallen overleven de wortels het wel en als deze voldoende vocht opnemen gaat het gras vanzelf wel weer groeien.

Het grote nadeel van kale plekken door uitdroging is dat er juist extra ruimte is voor onkruid. Als deze zich gaat nestelen op zo’n plek, dan wordt het gazon minder mooi. We willen dit dus voorkomen. Sproei daarom in warme periodes van boven de 20 graden een aantal keren per week. Zorg er ook dat je lang genoeg beregend, denk aan ongeveer een uurtje per keer sproeien.

Wordt het warmer dan verleng je de tijd van beregening. Bij extreme warmtes die langdurig aanhouden moet je dus ook langer gaan beregenen.