Home / Gazonontwerp / Tips voor het optimaal verlichten van je grasveld

Een goed verlicht grasveld kan je buitenruimte transformeren en zorgen voor een sfeervolle en functionele omgeving, zowel overdag als ’s avonds. Of je nu van plan bent om ’s avonds buiten te dineren, een tuinfeest te organiseren of gewoon wilt genieten van een ontspannen avond in de tuin, goede verlichting is essentieel.

Hieronder vind je enkele handige tips om het grasveld van de juiste verlichting te voorzien.

1. Kies de juiste verlichtingsarmaturen

Het kiezen van de juiste verlichtingsarmaturen is cruciaal voor een geslaagde buitenverlichting. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder grondspots, wandlampen, tuinspots en sfeerverlichting. Overweeg de functie van elke verlichtingsarmatuur en kies degene die het beste past bij jouw specifieke behoeften en de stijl van je tuin.

2. Verlichting in lagen

Net als bij binnenverlichting is het belangrijk om buitenverlichting in lagen aan te brengen voor een gebalanceerde en sfeervolle verlichting. Combineer functionele verlichting, zoals grondspots voor het verlichten van looppaden en traptreden, met accentverlichting voor het benadrukken van speciale kenmerken van je tuin en sfeerverlichting voor een warme en uitnodigende ambiance.

3. Overweeg duurzame opties

Overweeg bij het kiezen van verlichtingsarmaturen ook duurzame opties, zoals LED-verlichting. LED-verlichting is namelijk energiezuinig, gaat lang mee en biedt een helder en warm licht dat perfect is voor buitenverlichting. Door te kiezen voor LED-verlichting kun je niet alleen je energieverbruik verminderen, maar ook bijdragen aan een duurzamere levensstijl.

4. Zorg voor voldoende verlichting

Zorg ervoor dat je voldoende verlichting hebt om je grasveld goed te verlichten, vooral als je van plan bent om ’s avonds buitenactiviteiten, zoals een barbecue, te organiseren. Plaats verlichtingsarmaturen strategisch rondom je grasveld om donkere hoeken te vermijden en een gelijkmatige verlichting te creëren die zorgt voor een veilige en gezellige buitenruimte.

5. Automatiseer je verlichting

Overweeg het automatiseren van je buitenverlichting met behulp van timers, bewegingssensoren of slimme verlichtingsoplossingen. Door je verlichting te automatiseren, kun je energie besparen en ervoor zorgen dat je grasveld altijd goed verlicht is, zelfs als je niet thuis bent.


Met de juiste verlichting kun je je grasveld transformeren in een sfeervolle en functionele buitenruimte waar je optimaal van kunt genieten, zowel overdag als ’s avonds. Door deze tips te volgen en te investeren in hoogwaardige verlichtingsarmaturen kun je ervoor zorgen dat je grasveld altijd straalt, ongeacht het tijdstip van de dag.