Home / Gazonontwerp / Een pad in je grasveld: hoe begin je eraan?

Een grasveld zonder toevoegingen is misschien wel wat eenvoudig. Een pad in je grasveld is daarom misschien wel een goede toevoeging.

Naast dat een pad er mooi uit kan zien is het natuurlijk ook functioneel. Zo kun je bijvoorbeeld in stijl naar je schuur of naar een zitje in de achtertuin lopen. Er zijn overigens verschillende vormen om zo’n dergelijk paadje te maken. Zo kun je deze mooi kronkelend aanleggen of je maakt gewoon een strak pad.

Zoals gezegd kan een pad een mooie toevoeging zijn aan hoe je tuin er uit ziet. En daarnaast is het aanleggen van een pad in het grasveld misschien zelfs wel een leuke en eenvoudige doe-het-zelfklus. Daarom een aantal tips om je op weg te helpen.

Het aanleggen van een pad is een klus die je op verschillende momenten kan doen. Zo kan je het doen als het grasveld er al ligt. Maar het kan ook andersom, dus dat je eerst het pad legt en vervolgens pas aan de slag gaat met het aanleggen van het grasveld. Het kan natuurlijk ook tegelijkertijd als onderdeel van je tuinontwerp.

De locatie van het pad in je grasveld bepalen

Allereerst: waar wil je het pad precies in het grasveld hebben? Meet dus vooral de lengte en de breedte. Verder is het goed om rekening te houden met de omgeving en vooral ook de functie van het pad. Daarnaast moet je jezelf afvragen hoe het pad er eigenlijk uit moeten komen te zien. Wordt deze gewoon recht of mag hij juist wel kronkelend zijn.

Welk materiaal wil je gaan gebruiken?

Als je weet hoe lang het pad moet worden kun je gaan kijken naar hoe het pad eruit moet komen te zien. Er zijn namelijk verschillende materialen om een pad in je grasveld te maken. Zo kun je onder andere kiezen voor grind, tegels, klinkers of houtsnippers.

Het gebruikte materiaal bepaalt uiteindelijk de uitstraling van je pad. Ook de kleur dat bijvoorbeeld het grind of de tegels hebben. Een wit pad ziet er bijvoorbeeld anders uit dan een antraciet kleurig pad.

Pad in het grasveld verlichten

Naast het gebruikte materiaal is ook verlichting een goede overweging. Want wil je het pad gaan verlichten? Is het antwoord ja, dan heb je weer tal van keuzes. Zo is er bijvoorbeeld verlichting dat je kunt integreren met het pad. Of je zet wat verhoogde lampen aan de zijkanten neer. Kies je voor verlichting op zonne-energie, dan hoef je weer geen rekening te houden met het leggen van stroomkabels.

Tref voorbereidingen

Als je alle keuzes hebt gemaakt is het tijd voor de voorbereiding. Zo moet je namelijk de grond gaan voorbereiden. Verwijder in je grasveld als eerste het gras dat op de plaats van het pad ligt. Verder moet je de grond gaan egaliseren en als je gaat bestraten dan is het storten van geel zand geen onverstandige keuze. Kies je echter voor grind dan kun je weer het beste anti-worteldoek plaatsen. Dit voorkomt namelijk dat onkruid door het grind gaat groeien.

Heb je als extra gekozen voor verlichting dan moet je misschien wel wat kabels gaan leggen, dit zorgt ervoor dat de verlichting ook gaat branden op de momenten dat je dat wilt. Natuurlijk hoeft dit niet als je kiest voor verlichting dat werkt op basis van zonne-energie.

Het pad aanleggen

Heb je de voorbereidingen getroffen, dan is het een kwestie van het pad in je grasveld aanleggen. Dit doe je natuurlijk volgens het ontwerp dat je hebt gekozen. Tevens ga je hier ook de verlichting plaatsen indien je daarvoor hebt gekozen..

Zorg ervoor dat het materiaal altijd stevig is gelegd en dat het niveau gelijk is en ten slotte wil je geen oneffenheden hebben. Heb je tegels of klinkers gebruikt, dan kun je deze vastzetten met een beetje zand tussen de voegen.

Onderhoud het pad in het grasveld

Net als het onderhoud van je grasveld zelf, zo moet je ook het pad onderhouden. Houtsnippers vergaan na verloop van tijd en deze wil je natuurlijk aanvullen als dat nodig is. Een pad van tegels of klinkers moet je bovendien af en toe vegen en eenmaal per jaar even schoonmaken met de hogedrukspuit.

En voor de rest ontkom je ondanks alle maatregelen toch niet aan de groei van onkruid. Verwijder deze zodra je het ziet. Ten slotte is het goed om groen aanslag op bestrating tijdig te behandelen, dit voorkomt namelijk dat het pad glad wordt.