Home / Gazononderhoud / Voorkom dat vogels jouw ingezaaide gras opeten

Heb je mooi kale plekken in je grasveld ingezaaid, komen daar ineens allemaal vogels op af. Hoe houdt je eenvoudig vogels weg van je ingezaaide gras en zorg je ervoor dat het gras goed kan groeien.

Waarom eten vogels ingezaaid gras?

Het is eerst goed om te weten waarom vogels je ingezaaide gras zien als een waar feestmaal. Vogels eten vaak ingezaaid gras omdat het rijk is aan eiwitten en andere voedingsstoffen die ze nodig hebben voor hun dieet. Bovendien vinden vogels het vaak leuk om in de grond te pikken en te graven, wat het zaaien van gras nog uitdagender maakt.

1. Het ingezaaide gras bedekken

Een van de beste manieren om te voorkomen dat vogels ingezaaid gras opeten, is door het gras te bedekken met netten of doeken. Je kunt hiervoor gaas of een soortgelijk materiaal gebruiken dat vogels niet kunnen doorprikken. Bedek de kale plekken of het complete veld nadat je het gras hebt gezaaid en houd de bedekking vervolgens totdat het gras voldoende is gegroeid.

2. Ouderwets met vogelverschrikkers

Vogelverschrikkers zijn een traditionele manier om vogels weg te houden van gewassen en planten. Je kunt deze kopen of zelf maken met behulp van materialen zoals stro, kleding en hout. Plaats de vogelverschrikker vervolgens in de buurt van ingezaaid gras om daarmee vogels af te schrikken.

ADVERTENTIE

3. Maak gebruik van vogelafschrikmiddelen

Een alternatief voor een vogelverschrikker is het plaatsen van vogelafschrikmiddelen. Hiervan zijn er n verschillende soorten verkrijgbaar, zoals geluidssystemen en bewegingssensoren. Deze apparaatjes zijn ontworpen om onder andere vogels af te schrikken en om te voorkomen dat ze in de buurt van het ingezaaide gras komen.

Een alternatief is het ophangen van cd’s of stukken aluminiumfolie in de buurt van je ingezaaide gras. Deze weerkaatsen namelijk het licht en daar schrikken vogels vervolgens van met als gevolg dat ze hopelijk wegblijven van je grasveld.

4. Houd vogelvoer op een andere plek

Als je vogelvoer in de buurt van het gras dat is ingezaaid hebt staan, kan dit vogels aantrekken. Zorg er wel voor dat je het vogelvoer op een andere plek houdt om de vogels weg te houden van het grasveld in wording.


Door deze tips te volgen, kun je vogels weg houden van ingezaaid gras en ervoor zorgen dat het gras goed kan groeien en zich kan ontwikkelen tot een gezond en mooi gazon.