Home / Gazononderhoud / Zo behandel je een kale plek in het gras

Niets is zo vervelend als een kale plek in het gras. Het maakt het gras een stuk minder mooi om naar te kijken. En daarnaast geeft het onkruid en mos meer ruimte en kans om zich in het gras te nestelen.

In bijna ieder grasveld ontstaan na verloop van tijd wel kale plekken. Over het algemeen worden deze veroorzaakt door onkruid, mos of door voorwerpen die lange tijd op het gras hebben gelegen.

Ook kan het verticuteren van het grasveld resulteren in kale plekken op het gazon. Door deze goed in te zaaien zorg je er voor dat het grasveld er snel weer prima uitziet.

1. Oorzaak van de kale plek vaststellen

Probeer eerst uit te zoeken waardoor de plek kaal is geworden. Komt het door schade aan het gras, ziektes of onkruid. Misschien heeft er wel iets op de plek gelegen waardoor het gras door is geworden en uiteindelijk is gestorven.

Als je zonder de oorzaak te weten de kale plek gaat behandelen, dan loop je het risico dat de plek weer terugkomt en dat wil je juist voorkomen. Met de oorzaak van de plekken in gedachten kun je deze gerichter gaan behandelen.

2. Verwijder onkruid en mos

Wordt de kale plek door onkruid of mos veroorzaakt? Haal deze dan eerst weg. Mos kun je over het algemeen met een hark of handharkje verwijderen.

Onkruid bestrijd je het beste weg door deze met wortel uit de grond te trekken. Het is belangrijk dat het helemaal met de wortel uit de grond wordt gehaald, zodat het niet meer terug kan komen.

In het allerergste geval kun je terugvallen op chemische middelen om het onkruid of mos te bestrijden. Lees in deze gevallen altijd de aanwijzingen op de verpakkingen.

3. Vul de kale plekken op

Als de plekken behandeld zijn, kun je deze kale plekken opvullen. Je doet dit door het opnieuw in te zaaien. Hiervoor maak je de grond eerst goed los en vervolgens strooi je het zaad gelijkmatig over de plekken. Ten slotte werk je het zaad lichtjes in de grond en houdt je het gazon vochtig tot het moment dat het gras opnieuw is opgekomen.

Eventueel kun je na verloop van tijd het gazon weer op de juiste manier bemesten. Zo zorg je ervoor dat het geheel goed kan aansterken en het grasveld gezond wordt.

Goed onderhoud kan kale plekken voorkomen

Als je ervoor wilt zorgen dat kale plekken niet opnieuw ontstaan, dan is het belangrijk om het gazon op de juiste manier te onderhouden. Bemest daarom het gras op de uiste manier, maai het gras regelmatig en zorg ervoor dat het voldoende water krijgt.

Zorg ervoor dat het gazon gezond en sterk is om zo onkruid, mos en ziektes minder kans te geven om los te gaan in het mooie gras.