Home / Gazonontwerp / Wanneer graszoden leggen? Dit is het beste moment

Als je droomt van een weelderig groen gazon, dan is het leggen van graszoden een snelle en effectieve manier om die droom te verwezenlijken. Maar wanneer is nu het beste moment om graszoden te leggen?

In deze blogpost ontdek je het ideale seizoen en de optimale omstandigheden voor het leggen van graszoden. Zo weet jij direct wanneer jij het beste aan de slag kan gaan met het leggen van graszoden.

Beste seizoen om graszoden te leggen

Het voorjaar en het vroege najaar worden over het algemeen beschouwd als de beste momenten om graszoden te leggen. In deze seizoenen zijn de temperaturen milder en is er meer kans op regen, wat gunstig is voor de groei van het gras. Daarnaast zijn de bodemtemperaturen in het voorjaar en het vroege najaar ideaal voor de wortelontwikkeling van het gras.

Kan ik in de herfst graszoden leggen?

Hoewel het voorjaar en het vroege najaar de meest ideale momenten zijn om graszoden te leggen, is het ook mogelijk om dit in de herfst te doen. Zolang de grond nog niet bevroren is en er voldoende tijd is voor de graszoden om te wortelen voordat de winter aanbreekt, kan het leggen van graszoden in de herfst succesvol zijn. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de graszoden voldoende water krijgen, vooral omdat er in de herfst vaak minder neerslag is.

De optimale temperatuur voor het leggen van graszoden

De optimale temperatuur voor het leggen van graszoden ligt tussen de 10 en 25 graden Celsius. Temperaturen binnen dit bereik stimuleren de groei van het gras en bevorderen een snelle wortelontwikkeling. Probeer het leggen van graszoden te vermijden tijdens extreme hittegolven of periodes van vorst, omdat dit de overlevingskansen van de graszoden kan verminderen.


Het leggen van graszoden is een investering in de schoonheid en functionaliteit van je tuin. Door het juiste moment te kiezen en de optimale omstandigheden te creëren, kun je genieten van een prachtig groen gazon dat de basis vormt voor vele jaren plezier en ontspanning in de buitenlucht. Of je nu kiest voor het voorjaar, het vroege najaar of zelfs de herfst, zorg ervoor dat je graszoden de beste start krijgen voor een gezond en weelderig gazon. Wanneer graszoden leggen is misschien wel de belangrijkste vraag bij het realiseren van je droomtuin, en met deze gids ben je goed op weg naar succes.