Home / Gazononderhoud / Automatisch beregenen van het grasveld: ook als je weg bent

Er is niets zo bevredigend als een weelderig groen gazon dat er gezond en levendig uitziet. Maar wat als je op vakantie gaat of gewoon niet altijd tijd hebt om je gazon handmatig water te geven? Hier komt het automatisch beregenen van het grasveld om de hoek kijken.

In deze blogpost neem ik je mee in de voordelen, de installatie en verdere tips voor het automatisch beregenen van je grasveld, zodat je gazon er altijd op zijn best uitziet, zelfs als je er niet bent.

Voordelen van automatisch beregenen

 1. Constante hydratatie: Een automatisch beregeningssysteem zorgt voor een constante toevoer van water, waardoor je gazon gelijkmatig gehydrateerd blijft.
 2. Tijdbesparing: Je hoeft niet langer dagelijks handmatig te sproeien, wat kostbare tijd bespaart.
 3. Behoud van gezondheid: Goed bewaterde gazons zijn minder vatbaar voor uitdroging en ziekten, waardoor de gezondheid van je gras wordt bevorderd.
 4. Optimale timing: Automatische systemen kunnen worden ingesteld om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat water te geven, wanneer verdamping minimaal is.

Installatie van een automatisch beregeningssysteem

 1. Ontwerp: Het begint met een goed ontwerp. Overweeg de grootte en vorm van je gazon, de waterbehoefte van je planten en eventuele speciale eisen.
 2. Selecteer de juiste apparatuur: Kies de juiste irrigatieonderdelen, waaronder sproeiers, druppelleidingen en timers. Overleg eventueel met een professional als je niet zeker weet welke apparatuur het beste bij jouw gazon past.
 3. Graaf sleuven: Graaf sleuven voor de leidingen en leg ze zorgvuldig aan om het beregeningssysteem te installeren.
 4. Test en Kalibreer: Nadat het systeem is geïnstalleerd, test en kalibreer het om ervoor te zorgen dat het water gelijkmatig wordt verdeeld en dat er geen lekken zijn.

Tips voor optimaal gebruik

 • Programmeer de timer: Stel de timer in op basis van de waterbehoefte van je gazon en de lokale omstandigheden. Dit kan variëren afhankelijk van het seizoen.
 • Controleer regelmatig: Houd het systeem in de gaten en controleer op eventuele verstoppingen, lekken of defecten.
 • Pas het aan: Pas het irrigatieschema aan op basis van veranderende omstandigheden, zoals regenval of droogte.
 • Water in de vroege ochtend: Probeer indien mogelijk ’s ochtends vroeg water te geven om de verdamping te minimaliseren.
 • Overweeg een regensensor: Een regensensor kan het systeem uitschakelen als er al voldoende regen is gevallen.

Bespaar water en daarmee geld

Hoewel automatisch beregenen van je grasveld handig is, is het ook belangrijk om verstandig om te gaan met water en geld te besparen. Hier zijn enkele tips:

 • Gebruik druppelleidingen voor planten en bloembedden om gericht water te geven.
 • Investeer in een slimme beregeningscontroller die weergegevens kan gebruiken om het sproeischema aan te passen.
 • Zorg ervoor dat het systeem geen water verspilt door te sproeien op trottoirs, opritten of andere niet-beplante gebieden.

Het automatisch beregenen van je gazon is de sleutel tot het behouden van een weelderig groen gazon, zelfs tijdens je afwezigheid. Met de juiste planning, installatie en zorgvuldige aanpassing van het systeem kun je genieten van de voordelen van een gezond gazon zonder de dagelijkse inspanning. Dus, laat je grasveld er op zijn best uitzien, of je nu thuis bent of ver weg, dankzij een slim en efficiënt automatisch beregeningssysteem. Automatisch beregenen grasveld is de oplossing voor een constant prachtig gazon.