Home / Gazonontwerp / Plantenborder naast je grasveld: hier moet je op letten

In de meeste tuinen wordt het grasveld wel omringt door een plantenborder. Door goed na te denken over de inrichting van border zorg je er uiteindelijk voor dat je een tuin hebt die er mooi en natuurlijk uitziet.

Een mooi gazon kan eigenlijk niet zonder een plantenborder vol mooie planten. Het beeld van bloemen in verschillende kleuren dat overgaat in gras geeft veel een gevoel van rust. Daarom is het belangrijk om vooraf al goed na te denken over het geheel als je aan de slag gaat met het aanleggen van een grasveld.

Het is overigens geen kwestie van lukraak wat planten naast je gazon te planten in de hoop dat alles goed gaat. Het creëren van een plantenborder naast je grasveld vereist eigenlijk wel wat planning en vooral ook aandacht voor detail. Daarom in dit artikel een zaken waar je rekening mee kunt houden bij het maken van een plantenborder naast je gazon.

En als je het allemaal goed aanpakt dan combineer je een border mooi met een grasveld met daarin een pad en vormt het allemaal een goed geheel.

Begin met een goed ontwerp

Denk van te voren goed na over hoe je de plantenborder naast je gazon vorm wilt geven. Maak daarom altijd een ontwerp en neem hierin mee waar je de planten wilt plaatsen. Bekijk ook hoeveel ruimte je nodig hebt tussen de planten zelf. Verder kun je kijken naar verschillende hoogtes en texturen om zo een interessante en mooie planten border te creëren.

Omdat de plantenborder aan de randen van het grasveld zit, is het ook raadzaam om goed na te denken over een eventuele begrenzing van het gazon. Doe je dit niet, dan zul je vaker de kanten van het gras moeten afsteken. Afhankelijk van de vorm kun je kiezen om met kleine compacte stenen een speelse border te maken met rondingen. Alternatief is het aanhouden van rechte lijnen bijvoorbeeld door opsluitbandjes rondom je gras te plaatsen.

Kies de juiste planten

Planten groeien op verschillende manieren. Zo zijn er planten die groot en hoog worden terwijl andere juist klein en compact blijven. Daarom is het goed om bij een plantenborder naast het grasveld rekening te houden met de groei van planten. Plant ze vooral niet te dicht op elkaar, want anders zullen ze elkaar in de weg zitten en dat kan weer leiden tot een ongezonde groei. Dus zorg voor voldoende ruimte tussen de planten, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.

Kijk ook naar de vorm van de planten, want er zijn soorten waarvan de takken gaan hangen. En als deze op het gras komen te hangen, dan kan dit weer zorgen voor dode en kale plekken op je gazon en dat wil je voorkomen.

Denk aan het onderhoud van de plantenborder

Je grasveld heeft natuurlijk onderhoud nodig, maar dezelfde geldt ook voor je plantenborder. Daarom is het goed om hier bij het ontwerpen al rekening mee te houden. Bedenkt vooraf hoeveel tijd je hebt om de planten te onderhouden en kies hier de planten op uit. Ook als je geen groene vingers hebt kun je zorgen dat de keuze voor de planten past bij jouw vaardigheden.

Al met al is het dus zaak dat je de plantenborder naast het grasveld goed onderhoudt. Dit betekent dat je het onkruid regelmatig moet wieden, eventueel planten op tijd snoeit en tijdig mest toevoegt. Op deze manier blijft je border mooi en gezond. Denk er ook aan dat je de border op tijd water geeft, zeker in de warmere periodes van het jaar. Natuurlijk kan het sproeien van de border op hetzelfde moment plaatsvinden als het gazon, maar dan moeten de planten hier wel op ingesteld zijn.

Kies dus voor een plantenborder naast het gazon

En zo kan het aanleggen van een plantenborder naast je grasveld een goede manier zijn om wat meer kleur en variatie aan je tuin toe te voegen. Door te kiezen voor de juiste planten en het regelmatig onderhouden van de border zorg je er uiteindelijk voor dat het een prima aanvulling is voor je grasveld.

Overigens kan het enige tijd kosten om de juiste combinatie van planten voor je border te vinden. Hier en daar zullen planten af en toe plaats maken voor andere. Maar met wat experimenteren en toewijding kun je dus een mooie plantenborder neerzetten. En zoals het gaat met tuinieren, het is nooit klaar en het kan altijd mooier.