Home / Gazononderhoud / Het bemesten van je grasveld: geef je gras voedingsstoffen

Om te kunnen groeien heeft je gazon voedingsstoffen nodig. Met de wortels haalt het gras deze voeding uit de bodem. Maar om je gras een extra boost te geven is het verstandig om het gazon regelmatig te bemesten.

Het bemesten van het gazon is een belangrijke stap in het gazononderhoud en kan helpen om het gras groener en sterker te maken. Daarnaast verbeter het de groei van het gras en verder wordt het gazon minder vatbaar voor ziektes en onkruid.

Daarom is het van belang om het gazon regelmatig te bemesten. Je wilt namelijk een mooi groen en gezond gazon. Door bemesting vul je de voedingsstoffen in de bodem aan. En deze voeding gebruikt het gras vervolgens weer om van te groeien.

Een gezond gazon groeit dus goed en daardoor wordt de grasmat compacter en dat zorgt er weer voor dat onkruid minder kans heeft om zich in het gazon te nestelen.

Wanneer moet je het grasveld bemesten?

Het is vooral belangrijk om het gazon niet te vaak te bemesten. Je voegt namelijk meststoffen toe om de stoffen in bodem aan te vullen. Op een bepaald moment zijn er dus genoeg voedingsstoffen voorhanden en daardoor is verder bemesten dus overbodig.

Overbemesten kan zelfs schadelijk zijn voor het gazon. Een overschot kan namelijk zorgen voor meer onkruidgroei en een verslechterde groei van het gras. Volg daarom altijd de aanwijzingen op de verpakking van de meststof om te bepalen hoeveel je precies moet gebruiken.

Als je het gazon gaat bemesten, dan is het het beste om dit te doen wanneer het in een actief groeiseizoen verkeert. Dit is meestal tussen de lente en de herfst. Het is ook goed om rekening te houden met de temperatuur van de grond. Bemesting is namelijk het meest effectief wanneer de grondtemperatuur boven de 10 graden celsius is.

ADVERTENTIE

Welke soorten meststoffen zijn er?

Er zijn verschillende soorten meststoffen beschikbaar voor het bemesten van het gazon. Sommige stoffen bevatten voornamelijk stikstof, wat goed is voor de groei van het gras. Andere meststoffen bevatten voornamelijk fosfor en kalium, wat goed is voor de algehele gezondheid van het gras.

Daarnaast heb je nog een verschil tussen kunstmest en normale organische mest. Kunstmest is gemaakt op basis van chemische stoffen en heeft als voordeel dat de concentraties van bijvoorbeeld stikstof, fosfor en kalium wat hoger zijn. Door de hogere concentraties van bepaalde voedingsstoffen is kunstmest wat sneller werkzaam.

Organische mest is gemaakt op basis van dierlijke of plantaardige materialen. De hoeveelheid voedingsstoffen is wat lager dan bij kunstmest. Maar organische mest heeft wel wat andere voordelen, zoals het verbeteren van de bodemstructuur en het aanvullen van micro-organismen in de grond.

Hoe moet je het gazon bemesten?

Het is belangrijk om de mest gelijkmatig over het gazon te verdelen en er verder voor te zorgen dat het goed in de grond kan doordringen. Je kunt hiervoor een soort van molentje gebruiken dat de mest gelijkmatig verdeeld. Alternatief is het met de hand uitstrooien. Na het bemesten van het grasveld kun je de mest met een hark inwerken.

Voor de rest is het goed om het gazon na het bemesten te bevochtigen. Een regenbui kan na de klus al voldoende zijn, maar zo’n bui heb je helaas niet altijd in de hand. Een goed alternatief is het gazon besproeien, zodat de meststoffen goed de grond in kunnen dringen.

Veelgestelde vragen over het bemesten van een grasveld

Waarom moet je een grasveld bemesten?

Bemesten zorgt voor een sterk, dicht en diepgroen gazon. Het levert voedingsstoffen die nodig zijn voor groei en herstel, vooral na maaien, verticuteren of intensief gebruik van het grasveld.

Wanneer kun je het beste je gras bemesten?

De beste momenten zijn het voorjaar (maart-april), de zomer (juni-juli) en het najaar (september-oktober). Stem de soort mest af op het seizoen en de conditie van je gazon.

Wat is het verschil tussen organische en kunstmest?

Organische mest werkt langzamer maar voedt ook de bodem. Kunstmest werkt snel, maar spoelt sneller uit en voedt alleen het gras. Voor duurzaam gazononderhoud is organische mest vaak de betere keuze.

Hoeveel mest moet je gebruiken voor je gazon?

De hoeveelheid hangt af van het type mest. Volg altijd de dosering op de verpakking. Te veel mest kan het gras verbranden, te weinig heeft weinig effect.

Kun je ook bemesten na het maaien?

Ja, dat is een goed moment. Na het maaien staat het gazon open voor voeding. Bemest bij voorkeur vlak voor een regenbui of geef water, zodat de mest goed wordt opgenomen.



Geef een reactie