Home / Gazononderhoud / Onkruid in het gazon bestrijden: zo kom je van onkruid af

Heb je (eindelijk) een mooi en groen grasveld, duikt daar ineens een paardenbloem en ander onkruid op. Dat is eigenlijk wel jammer, maar vaak moeten we gewoon accepteren dat dit zo is en het vervolgens te lijf gaan. Maar hoe bestrijd je dit onkruid nu het beste uit jouw gazon?

Onkruid in je gazon kan het grasveld verpesten en op termijn zelfs het gras afbreken. Onkruid verspreid zich bovendien best snel, dus als je er niets aan doet dan heb je kans dat onkruid in het gazon kan het gazon verpesten en het gras afbreken. Het is daarom dus belangrijk om onkruid regelmatig te verwijderen om ervoor te zorgen dat het gazon gezond blijft en er mooi uitziet.

Handmatig onkruid in het gazon bestrijden en verwijderen

Een van de eerste stappen in het bestrijden onkruid uit jouw grasveld is het verwijderen als het verschijnt. Je wilt namelijk voorkomen dat het de kans krijgt om zich verder te vestigen in je mooie groene mat. Dit is een handmatig klusje, waarbij een aardappelschilmesje een goed hulpmiddel kan zijn.

Als je onkruid met de hand verwijderd, dan moet je ervoor zorgen dat je het compleet met wortel en al uit de grond trekt. Wanneer je ervoor zorgt dat dit het geval is dan weet je vrijwel zeker dat het niet terugkomt.

Het kan helaas gebeuren dat er een kale plek achterblijft na het verwijderen van onkruid. Zorg ervoor dat je de kale plek behandeld om te voorkomen dat er weer nieuw onkruid gaat groeien.

Het voorkomen van onkruid

Een goed gezegd luidt: voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt zeker ook voor onkruid. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat onkruid zich in het gazon gaat vestigen. Zeker ook omdat onkruid het gazon kan verzwakken en dat kan resulteren in een slechte grasgroei.

Er zijn gelukkig een aantal manieren om te voorkomen dat onkruid zich in het gazon gaat vestigen. Denk bijvoorbeeld aan het mulchen van het gras en het regelmatig maaien van het gazon.

Zo kan het mulchen van het gazon helpen om onkruid te voorkomen. Doordat het fijngemaakte gras na het maaien achterblijft op het gazon kan dit het onkruid bestrijden door het beperken van de groei en door het onkruid te verstikken.

Als het onkruid eenmaal is verwijderd, wil je voorkomen dat het niet opnieuw in het gazon verschijnt. Het is daarom belangrijk om het gazon gezond te houden. Dit kun je doen door het op de juiste manier te bemesten, het regelmatig te maaien en te mulchen en door ervoor te zorgen dat het gras voldoende water krijgt.

Onthoud vooral dat als het gazon gezond is, dat onkruid dan minder kans heeft om zich in het grasveld te vestigen.

Onkruid bestrijden met chemische middelen

Er zijn ook allerlei chemische middelen beschikbaar voor het bestrijden van onkruid uit het gazon. Deze middelen werken door het onkruid te doden, maar ze zijn helaas meestal ook schadelijk voor het gazon en het milieu.

Kies je voor een chemisch middel, dan is het belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking goed te volgen. En verder moet je ervoor zorgen dat je de middelen op de juiste manier gebruikt.

Gazon onderhouden

Een goed onderhoud van het gazon zorgt ervoor dat onkruid minder kans heeft om zich in het grasveld te nestelen. Een gezond gazon is bovendien compact en geeft daardoor minder ruimte aan bijvoorbeeld paardenbloemen. Dat voorkomt weer de noodzaak om het onkruid uit het gazon te bestrijden.

Door jaarlijks te verticuteren zorgt je er overigens voor dat de dan al aanwezig ongewenste plantjes uit het grasveld verdwijnen. Of in ieder geval voor een groot deel. Voor de rest is het belangrijk om onkruid regelmatig te verwijderen om ervoor te zorgen dat het grasveld er mooi en gezond uit blijft zien.