Home / Gazononderhoud / Zo maak je het grasveld winterklaar

De winter is een periode waarbij het grasveld in een soort slaapstand gaat. Om het gazon zo gezond mogelijk te houden is het verstandig om deze daarom winterklaar te maken.

Een goede voorbereiding van het gazon is van belang als je deze wilt klaarstomen voor de winter. Zeker ook als je ervoor wilt zorgen dat het gras gezond blijft en er mooi uitziet wanneer het weer warmer wordt. Daarom een aantal tips om jouw gazon winterklaar te maken.

Maai het gras nog eenmaal kort

Een van de stappen om het grasveld winterklaar te maken is door het gras nog eenmaal kort te maaien. Een lengte van 5 tot 7,5 cm is hierbij voldoende. Door het voor de winter kort te maaien zorg je ervoor dat het gras minder wordt blootgesteld aan de winterse omstandigheden en daardoor dus minder kans heeft om te rotten.

Verwijder bladeren van het gazon

Bladeren en ander tuinafval kun je beter niet op het gazon laten liggen. Doe je dit wel dan heb je bovendien kans dat het gras verstikt en doodgaat. Daarom is het goed om tijdens de herfst, als het blad van de bomen valt, het blad regelmatig van het gazon te verwijderen. Dit kun je het beste doen met een hark of bladblazer.

Winterklaar door het gazon te bemesten

Vlak voor de winter kun je het beste het gazon nog eenmaal te bemesten. Zo zorg je ervoor dat het gras voldoende voedingsstoffen heeft om de winter door te komen.

Kies bij het bemesten bijvoorbeeld voor een meststof met een hogere concentratie aan kalium, fosfor of stikstof. Dit helpt om het gras sterk te maken en om het minder vatbaarder te maken voor ziektes. Zo komt het gras beter de winter door.

Belast het gras niet te veel bij sneeuw en vorst

Als het heeft gesneeuwd of gevroren, dan is het verstandig om het gazon niet te veel te belasten. Het gras kan namelijk beschadigd raken door belasting. Zeker als je er te veel over heen loopt of rent. Het gras kan dan afbreken en er kan bijvoorbeeld schade ontstaan aan de wortels.

Als het goed is heb je eventuele risico als beperkt tijdens het winterklaar maken van het gazon voor het echt winter is geworden. Maar het is toch goed om het grasveld niet al te veel belasten als het heeft gevroren of gesneeuwd. Wil je ondanks dat alles toch even wat intensiever gebruik maken van het grasveld, dan kun je ervoor kiezen om een gedeelte sneeuwvrij te maken.

Combineer stappen bij het winterklaar maken

Als je het gazon winterklaar gaat maken dan kun je mogelijk meerdere stappen combineren. Maak dus eerst het gazon bladvrij, maai het gras vervolgens en ten slotte bemest je het gazon. Zo combineer je meerdere stappen en besteed je de tijd nuttig.