Home / Gazononderhoud / Wanneer het gras maaien?

Als het goed is dan blijft je gras groeien. In de zomerperiode gaat dit bovendien wat sneller dan bijvoorbeeld in het najaar. Maar wanneer moet je het gras nu maaien?

Geef je gazon voldoende water, warmte en voeding en het zal groeien. Om het grasveld mooi te houden is het raadzaam om regelmatig te maaien. Zo zorg je ervoor dat de grasmat compact blijft en voorkom je dat onkruid de kans krijgt om tussen het gras te groeien.

Maaien na de winter

In de winter wordt de bodemtemperatuur zo laag dat het gras in stopt met groeien. Voor dat dit moment komt is het dus wel goed om nog eenmaal de grasmaaier uit de schuur te gaan halen. Dit zal aan het einde van het najaar zijn en door het te maaien laat je het gazon strak achter voor de koude wintermaanden.

Als de temperatuur van de grond zo boven de 5 – 8 °C komt, dan zal het grasveld langzaam in leven gaan komen. Het gaat weer langzaam groeien. Dat moment zal rond het voorjaar zijn.

In principe maai je het gras dus alleen in de lente, zomer en de herfst. Dus dit zal over het algemeen van maart tot en met oktober zijn. In de winter zal het gazon overigens in een soort van winterslaap verkeren en kun je het maar beter met rust laten.

Wanneer moet je het gras gaan maaien?

Op het moment dat de winter voorbij is en het gras weer groeit is het verstandig om eens in de twee weken te maaien. Naarmate de temperatuur stijgt kun je de frequentie gaan ophogen. Je gaat dan elke week het gras maaien.

Er komt punt waarop je merkt dat het gras toch wel erg snel groeit. Als dit zover is kun je overwegen om de grasmaaier twee maal per week aan het werk te zetten. En als ze zomer voorbij is begin je weer met het afbouwen. je de frequentie weer gaan afbouwen en dus bijvoorbeeld elke week gaan maaien.

Op welk moment van de dag kun je het beste maaien?

Over het algemeen kunnen we stellen dat je niet in de volle zon of tijdens een regenbui gaat maaien. Laat het gazon tijdens deze momenten vooral met rust. Door de zon kunnen de grassprieten namelijk verbranden en dat wil je niet. Een nat grasveld heeft weer invloed op de messen van de grasmaaier en dat zorgt na verloop van tijd dat het gras niet mooi gesneden wordt.

Op warme dagen kun je daarom beter in de avond gaan maaien of als het gazon in voldoende schaduw verkeert. En bij een regenbui wacht je gewoon tot het voorbij is en het gras weer is opgedroogd.Geef een reactie