Home / Gazonontwerp / Eenvoudige tips voor intensief gebruik van je grasveld

Een prachtig gazon is een bron van trots voor elke tuinliefhebber, maar soms moet je grasveld meer doorstaan dan alleen bewonderende blikken. Of het nu gaat om tuinfeesten, kinderspelen of huisdieren, intensief gebruik kan je gras onder druk zetten. Maar geen zorgen, met de juiste zorg en aandacht kun je nog steeds genieten van een sterk en duurzaam gazon.

In deze blogpost geef ik je handige tips voor intensief gebruik van je grasveld.

1. Kies het juiste grassoort

Niet alle grassoorten zijn gelijk als het gaat om intensief gebruik. Overweeg grasvariëteiten zoals Engels raaigras, kropaar, of roodzwenkgras, die beter bestand zijn tegen slijtage en herstelvermogen hebben.

2. Regelmatig maaien

Houd je gras op de juiste lengte door regelmatig te maaien. Maai niet meer dan een derde van de grashoogte in één maaibeurt en stel de maaihoogte in op ongeveer 5-7 cm, afhankelijk van het gras type.

3. Gebruik een sterke, scherpe grasmaaier

Een scherpe maaier zorgt voor een schone snede en voorkomt beschadiging van het gras. Zorg ervoor dat de messen van je grasmaaier goed geslepen zijn voor het beste resultaat.

4. Beheer irrigatie zorgvuldig

Diepe, infrequente bewatering is beter dan frequente, ondiepe irrigatie. Zorg ervoor dat je gazon voldoende water krijgt om diep in de grond door te dringen, maar vermijd overbewatering om schimmel- en mosproblemen te voorkomen.

5. Luchten en beluchten

Gebruik een beluchter om de grond los te maken en te voorkomen dat deze verdicht raakt door intensief gebruik. Dit helpt de wortels van het gras om voedingsstoffen en lucht beter op te nemen.

6. Voed je grasveld

Gebruik een evenwichtige meststof om je gras te voeden. Gras dat intensief wordt gebruikt, heeft meer voedingsstoffen nodig om te herstellen van slijtage.

7. Repareer beschadigde gebieden

Als er kale plekken of beschadigingen ontstaan door intensief gebruik, vul ze dan snel aan met graszaad of graszoden om te voorkomen dat onkruid zich vestigt.

8. Vermijd zware objecten

Vermijd het plaatsen van zware objecten, zoals voertuigen of containers, op je gazon, omdat dit de graswortels kan beschadigen.

9. Speelzones creëren

Overweeg om specifieke speelzones of looppaden aan te leggen om het grasveld te beschermen tegen constant voetverkeer.

10. Overweeg kunstgras

Als intensief gebruik een constante uitdaging is, kun je overwegen om bepaalde gebieden van je gazon te vervangen door kunstgras. Kunstgras vereist veel minder onderhoud en is bestand tegen intensief gebruik.


Met deze tips kun je vol vertrouwen genieten van je gazon, zelfs als het regelmatig wordt belast. Een goed onderhouden gazon kan de tand des tijds doorstaan en blijft een prachtige aanvulling op je tuin, ongeacht hoe intensief het wordt gebruikt.