Home / Gazononderhoud / Hoe kun je mos in het gazon het beste bestrijden?

Een van de grote vijanden van gras is toch wel mos. Zeker als het grasveld voor een groot deel in de schaduw ligt kom je mos vaak tegen. Maar hoe kun je mos in het gazon nu het beste bestrijden?

Het is beide groen en het ziet er van een afstandje misschien wel mooi uit. Maar toch wil je liever geen mos in je grasmat. Het gaat uiteindelijk ten koste van het gras en dat wil je liever niet. Daarom kun je beter zorgen dat mos geen kans krijgt om zich te vestigen in het gras. Door goed onderhoud van het gazon bestrijd je de kans dat mos voet in de aarde krijgt.

Wanneer je meer mos in het gras krijgt

Mos is een van de dingen die je het liefst niet in je gazon ziet en daarom dus wilt bestrijden. Door goed onderhoud kun je mos goed voorkomen. Toch zijn er een aantal situaties die ervoor zorgen dat je meer kans hebt op mos in het gazon.

  1. De grond heeft een hogere zuurgraad en daar doet mos het goed op. Zeker als je grasveld op zandgrond ligt is de kans dat deze grond wat zuurder is dan gewenst.
  2. Te kort maaien kan ook zorgen meer groei van mos. Zo zal de bovenste laag voedingsstoffen afnemen en daardoor groeit het gras slecht, maar mos doet het daar juist goed op.
  3. Te weinig voedingsstoffen. Gras heeft voedingsstoffen om te groeien. En een tekort aan voeding zorgt er dus voor dat gras slechter groeit. Zo wordt de grasmat minder compact en is er meer ruimte voor mos.
  4. Het grasveld ligt (voor een deel) in de schaduw. Als het gazon te weinig zonlicht krijgt, kan dit zorgen dat er meer mos zal ontstaan.

Zo bestrijd je mos in 3 stappen uit jouw gazon

Heb je mos in je grasveld, dan kun je deze bestrijden met de volgende 3 stappen.

1. Verticuteren van het grasveld

Mos doet het goed in vochtige en schaduwrijke omstandigheden. Door het grasveld te verticuteren bestrijd je in principe het meeste van de aanwezige mos. Door het gazon vervolgens in te zaaien zorg je ervoor dat het gras weer de kans krijgt om terug te groeien.

2. Kalk strooien in het voorjaar

Heeft de grond een hogere zuurgraad? Dan is is het strooien van kalk in het voorjaar aan te bevelen. Mos doet het namelijk goed op zure grond. Door de zuurgraad te verlagen wordt het voor mos juist minder fijn. Bijkomend voordeel is dat het gras mest beter opneemt en daardoor wordt het grasveld juist sterker.

3. Bemest het gazon

Door het grasveld van organische meststoffen te voorzien zorg je ervoor dat het gras voldoende voedingsstoffen. Hierdoor groeit het gras beter en wordt het gazon sterker. Door te bemesten bestrijdt je daarmee de kans dat mos zich in het grasveld kan vestigen. heeft om van te groeien. Daar wordt het gazon uiteindelijk sterker van en daarmee bestrijdt je de kans dat mos zicht in het grasveld kan vestigen.