Home / Gazononderhoud / Een mooi grasveld in de schaduw: Tips en tricks

Een mooi grasveld in de tuin is voor de meeste mensen een goede toevoeging. Maar wat nu als je tuin voor het grootste deel in de schaduw ligt? Hoe zorg je er dan voor dat ook in de schaduw het grasveld mooi en gezond blijft.

Gras heeft vooral zon nodig om goed te kunnen groeien en te gedijen. Het kan daarom dus best een uitdaging zijn om het gras in de schaduw gezond te houden. Gelukkig is het niet onmogelijk en zijn er enkele dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de conditie van je gazon in de schaduw goed blijft.

Begin met het juiste graszaad

Er zijn om te beginnen verschillende grassoorten. Het ene soort is beter bestand tegen intensief gebruik zoals sporten. Terwijl andere soorten het weer beter doen bij veel zon. En gelukkig zijn er ook grassoorten die beter bestand zijn tegen schaduw.

Het is daarom dus goed om te kiezen voor het juiste graszaad. Of als je kiest voor graszoden, dan is het verstandig om goed te kijken of deze tegen schaduw kan. De juiste keuze zorgt er voor dat je een grasveld hebt dat een hogere tolerantie heeft voor schaduw. En daardoor zal het gras dus beter zullen groeien dan de soorten die dat niet zijn.

Maai het grasveld in de schaduw niet te kort

Een grasveld in de schaduw groeit over het algemeen minder snel dan het gras in de zon. Daarom is het belangrijk om het gras op schaduwrijke plekken wat langer te laten groeien. Zo zorg je ervoor dat het gras meer voedingsstoffen en zonlicht kan opnemen. En daardoor kan het zichzelf beter beschermen tegen ziekten en plagen.

Als je het gras gaat maaien, dan kun je het beste een maaihoogte van zo’n 5 centimeter aanhouden. Dit helpt dan weer om de wortels en het gras gezond te houden. Omdat het gras niet zo snel groeit is verder raadzaam om niet al te vaak te maaien. Om te twee weken is een goede frequentie.

Het beluchten van de bodem

Wist je dat de bodem onder het gras kan dichtslaan en daardoor dus minder luchtig wordt. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de wortels niet goed kunnen ademen. Om dat te voorkomen moet je zorgen dat je de bodem van het grasveld in de schaduw regelmatig belucht. Door met een beluchter gaten in de grond te prikken zorg je er voor dat er uiteindelijk meer lucht bij de wortels van het gras komt.

Geef niet te veel water

Het is natuurlijk belangrijk om het gazon regelmatig te bewateren. Dit door je door het gras te sproeien. Maar het is wel goed om te weten dat in de schaduw het grasveld minder snel opdroogt dan in de zon. Ook al heeft het gras voldoende water nodig om te kunnen groeien. Daarom is daarom dus belangrijk om genoeg water te geven en ervoor te zorgen dat je overbewatering vermijdt.

Krijgt het gras te veel water dan kan dit mogelijk weer leiden tot de groei van bijvoorbeeld schimmels. En deze zorgen ervoor dat de gezondheid van je gazon achteruit gaat.

Kies bemesting dat geschikt is voor schaduw gras

Er zijn meststoffen die geschikt zijn voor schaduw gras. Door hiermee te bemesten zorg je ervoor dat ook in de schaduw het grasveld gezond genoeg blijft. En daardoor bevorder je de groei weer, waardoor het gras sterk blijft. Bemest het grasveld met een meststof die geschikt is voor schaduwgras.

Verwijder mos op tijd

Een van de dingen die het goed doen in schaduwrijke omgevingen is mos. En dat wil je niet in het gras hebben. Daarom is het goed om mos op tijd te verwijderen. Zo voorkom je dat mos de overhand gaat nemen. Heb je dus een grasveld in de schaduw, dan is het zeker de moeite waard om regelmatig te kijken of er mosvorming optreedt. Indien nodig kun je het gras verticuteren om het mos te verwijderen.