Home / Gazononderhoud / Lente in zicht: tijd voor het voorjaarsonderhoud van het gazon

De dagen worden langer en de nachten minder koud. Dit betekent maar een ding: de winter maakt plaats voor de lente. En daarom is het dus tijd om te beginnen met het voorjaarsonderhoud van je gazon.

Na een periode van rust tijdens de winter wordt het tijd om je gras klaar te maken voor het seizoen. Met vier eenvoudige stappen breng je het grasveld daarom alvast in topconditie. Zo kun je er de komende maanden optimaal van genieten.

Stappenplan voor het voorjaarsonderhoud van het gazon

Het kost waarschijnlijk een deel van je weekend, maar met het onderstaande stappenplan zet je het voorjaarsonderhoud goed in. En daarnaast zorg je er weer voor dat je grasveld in een goede conditie komt.

Stap 1: Maaien

De eerste stap is het maaien van je gazon. Het gras hoeft niet helemaal kort te zijn, zet de grasmaaier daarom op de hoogste stand. Op deze manier haal je de dode punten van het gras en activeer je het grasveld voor een nieuwe groeicyclus.

Stap 2: Verticuteren

Een onmisbare stap in het voorjaarsonderhoud van het gazon is toch wel het verticuteren. In het voorgaande seizoen heeft zich een viltlaag van dood gras gevormd op de bodem. Dit kan het gras belemmeren om goed te kunnen groeien. Door de laag kan zonlicht bovendien het gras namelijk niet goed bereiken. Verder kan het zijn dat mos en andere ongewenste materialen zich hebben gevestigd in het gras. Door het grasveld te verticuteren zorg je er voor dat het gras weer ruimte heeft om te ademen en te groeien.

Stap 3: Bemesten

In het voorjaar is het de hoogste tijd om je grasveld te bemesten. Op deze manier krijgt de bodem weer een goede voorraad aan voedingsstoffen. Deze stoffen wordt de komende tijd goed gebruikt door het gras.

Gebruik vooral een meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Dit stimuleert namelijk de groei van het gras en zorgt er tevens voor dat het gazon er gezond en groen uit ziet.

Stap 4: Bijzaaien

Het koude winterweer en ook bladeren kunnen ervoor zorgen dat het grasveld een klap krijgt. Daarnaast zal het grasveld door het verticuteren wat uitgedund worden. De laatste stap van het voorjaarsonderhoud is daarom het bijzaaien van je gazon. Door het inzaaien zorg je ervoor dat er nieuw vers gras gaat groeien en daardoor wordt het gazon lekker compact.

Extra stappen in het voorjaarsonderhoud van het gazon

Je kunt natuurlijk nog extra stappen zetten. Zo kun je ervoor kiezen om het grasveld extra te bekalken om de bodem minder zuur te maken. Verder kan het zich voordoen dat je nog onkruid wilt verwijderen. Doe dit vooral op tijd om te voorkomen dat het onkruid zich verder gaat uitbreiden.

Zoals je ziet zijn de vier bovenstaande stappen onmisbaar, maar kan in het enkele gevallen nodig zijn om wat maatwerk toe te passen.