Home / Tuingereedschap / Het onderhoud van je grasmaaier: tips voor langdurig gebruik

Het bezit van een elektrische grasmaaier kan het onderhoud van je gazon een stuk eenvoudiger maken, maar net als elk ander stuk gereedschap heeft ook een elektrische grasmaaier regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven presteren.

In deze blogpost geef ik je enkele handige tips voor het onderhoud van je elektrische grasmaaier, zodat je er het hele seizoen door probleemloos gebruik van kunt maken.

1. Reinig de maaier na elk gebruik

Na elke maaisessie is het belangrijk om je grasmaaier grondig te reinigen. Verwijder grasresten, vuil en andere verontreinigingen van het maaidek en de messen. Gebruik een borstel of een tuinslang om vuil weg te spoelen. Het regelmatig schoonmaken van je grasmaaier voorkomt ophoping van vuil en verlengt de levensduur van het apparaat.

2. Controleer de messen regelmatig

Scherpe messen zijn essentieel voor een goed maairesultaat. Controleer regelmatig de staat van de messen en slijp ze indien nodig. Botte messen kunnen het gras scheuren in plaats van schoon te snijden, wat kan leiden tot bruine randen op het gazon. Vervang versleten messen onmiddellijk om beschadiging van het gras te voorkomen.

3. Controleer de kabels en stekker

Voordat je de grasmaaier gebruikt, controleer altijd de staat van de kabels en de stekker. Zorg ervoor dat er geen beschadigingen of slijtageplekken zijn die kunnen leiden tot kortsluiting of elektrische problemen tijdens het gebruik. Als je beschadigingen constateert, repareer deze dan onmiddellijk of vervang de kabels indien nodig.

4. Olie en smeermiddelen

Elektrische grasmaaiers hebben misschien geen motor zoals benzinegrasmaaiers, maar ze hebben wel bewegende onderdelen die regelmatige smering nodig hebben. Controleer regelmatig de lagers en draaipunten van de grasmaaier en breng indien nodig smeermiddel aan. Dit houdt de grasmaaier soepel en vermindert slijtage van de onderdelen.

5. Controleer de hoogte-instelling

De hoogte-instelling van de grasmaaier is belangrijk voor een gelijkmatig maairesultaat. Controleer regelmatig of de hoogte-instelling correct is en pas deze indien nodig aan. Houd rekening met de groeisnelheid van het gras en pas de maaihoogte aan op basis van het seizoen en de weersomstandigheden.

6. Bewaar de grasmaaier op een droge plaats

Na gebruik is het belangrijk om je grasmaaier op een droge plaats op te bergen om roestvorming en andere schade te voorkomen. Als je de grasmaaier buiten wilt bewaren, gebruik dan een afdekhoes om hem te beschermen tegen regen en vocht.


Regelmatig onderhoud van je elektrische grasmaaier is essentieel om ervoor te zorgen dat hij optimaal blijft presteren en een mooi gazon kan blijven maaien. Door deze eenvoudige onderhoudstips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je grasmaaier het hele seizoen door probleemloos blijft werken en kun je blijven genieten van een prachtig verzorgd gazon.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je elektrische grasmaaier altijd in topconditie is en klaar staat om je gazon te maaien wanneer dat nodig is.