Home / Tuingereedschap / Welke grasmaaier past bij jouw: verschillende maaiers vergeleken

Een weelderig groen gazon is de droom van elke tuinliefhebber, maar om dat te bereiken, heb je de juiste grasmaaier nodig. Met een breed scala aan opties op de markt, kan het best moeilijk zijn om te beslissen welke grasmaaimachine het beste bij jouw behoeften past.

In deze vergelijking gaan we verschillende soorten grasmaaiers onder de loep nemen en hun eigenschappen vergelijken om je te helpen de juiste keuze te maken.

De soorten grasmaaiers

Om een goede keuze te maken is het goed om te weten welke grasmaaiers er eigenlijk zijn. Er zijn namelijk verschillende type en de een past beter bij jouw situatie dan de andere.

1. Handgrasmaaier

Handgrasmaaiers zijn de meest traditionele optie en vereisen fysieke inspanning om te duwen. Ze zijn echter milieuvriendelijk, stil en vereisen weinig onderhoud.

EigenschapHandgrasmaaier
MilieuvriendelijkJa
GeluidsniveauLaag
OnderhoudMinimaal
Geschikt voorKleine gazons

2. Elektrische grasmaaier

Elektrische grasmaaiers zijn populair vanwege hun gemak en milieuvriendelijkheid. Ze zijn ideaal voor kleine tot middelgrote gazons.

EigenschapElektrische grasmaaier
MilieuvriendelijkJa
GeluidsniveauLaag tot gemiddeld
OnderhoudMinimaal
Geschikt voorKleine tot middelgrote gazons

3. Benzine grasmaaier

Benzine grasmaaiers zijn krachtig en geschikt voor grote gazons. Ze vereisen echter meer onderhoud en zijn luider dan elektrische grasmaaiers.

EigenschapBenzine grasmaaier
MilieuvriendelijkNee
GeluidsniveauHoog
OnderhoudGemiddeld
Geschikt voorMiddelgrote tot grote gazons

4. Robotmaaier

Robotmaaiers zijn de toekomst van gazononderhoud. Ze werken automatisch en vereisen minimaal toezicht. Hier is een vergelijkingstabel voor robotmaaiers:

EigenschapRobotmaaier
MilieuvriendelijkJa
GeluidsniveauLaag
OnderhoudMinimaal
Geschikt voorKleine tot grote gazons (met beperkingen)

5. Zitgrasmaaier

Zitgrasmaaiers zijn ontworpen voor grote gazons en bieden comfort en snelheid. Deze maaimachines zijn krachtig en efficiënt voor grote gazons, maar ze zijn over het algemeen luidruchtig, vereisen regelmatig onderhoud en zijn niet milieuvriendelijk vanwege het brandstofverbruik.

EigenschapZitgrasmaaier
MilieuvriendelijkNee
GeluidsniveauHoog
OnderhoudGemiddeld tot hoog
Geschikt voorGrote gazons
ComfortHoog

Welke grasmaaier moet je kiezen?

De keuze van een grasmaaier hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je gazon, persoonlijke voorkeur en budget. Hier zijn enkele overwegingen:

  • Gazongrootte: Voor kleine gazons is een handgrasmaaier of elektrische grasmaaier vaak voldoende. Grotere gazons vereisen mogelijk een benzine grasmaaier of zelfs een robotmaaier.
  • Milieuvriendelijkheid: Als milieuvriendelijkheid belangrijk voor je is, kies dan voor een handgrasmaaier, een elektrische grasmaaier of een robotmaaier.
  • Onderhoud: Als je weinig tijd hebt voor onderhoud, zijn elektrische grasmaaiers en robotmaaiers de beste keuze vanwege hun lage onderhoudseisen.
  • Geluidsniveau: Als je in een rustige buurt woont en lawaai wilt minimaliseren, zijn handgrasmaaiers, elektrische grasmaaiers en robotmaaiers geschikte opties.
HandgrasmaaierElektrische GrasmaaierBenzine GrasmaaierRobotmaaierZitgrasmaaier
MilieuvriendelijkJaJaNeeJaNee
GeluidsniveauLaagLaag tot gemiddeldHoogLaagHoog
OnderhoudMinimaalMinimaalGemiddeldMinimaalGemiddeld
Geschikt voorKleine gazonsKleine tot middelgrote gazonsMiddelgrote tot grote gazons (met beperkingen)Kleine tot grote gazonsGrote gazons
SnelheidAfhankelijk van gebruikerGemiddeld tot snelSnelLangzaam tot gemiddeldSnel
ComfortGemiddeldGemiddeldGemiddeld tot hoogHoogHoog
Verschillende eigenschappen per type maaier vergeleken

Deze tabel biedt een handig overzicht van de eigenschappen en verschillen tussen de verschillende soorten grasmaaiers, waardoor het gemakkelijker wordt om de juiste keuze te maken op basis van jouw specifieke behoeften en voorkeuren voor gazononderhoud.


In deze vergelijking zijn verschillende soorten maaiers besproken en daarbij hun eigenschappen vergeleken. De juiste keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Zorg er vooral voor dat je rekening houdt met de grootte van je gazon, milieuvriendelijkheid, onderhoud en geluidsniveau bij het maken van je beslissing. Wat je ook kiest, een goed onderhouden gazon zal zeker een aanwinst zijn voor je buitenruimte.