Home / Tuingereedschap / Dit tuingereedschap is onmisbaar bij een gazon

Voor een mooi grasveld heb je eigenlijk niet zo veel nodig. Toch zijn er een aantal tuingereedschappen die onmisbaar zijn bij het onderhoud van een gazon.

Bij het onderhouden van een gazon heb je wat gereedschappen nodig die het werk wat makkelijker maken. Een aantal items zijn eigenlijk gewoon onmisbaar. En zoals met alles kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

De keus voor het gereedschap hangt natuurlijk ook af van het budget dat je te besteden hebt. En voor de een werkt bijvoorbeeld een manuele duwgrasmaaier misschien wel beter dan een elektrische.

De grasmaaier

Als we denken aan tuingereedschap voor het onderhoud van een grasveld, dan is de grasmaaier onmisbaar. En er is nogal wat te kiezen. Zo heb je grasmaaiers die je zelf moet duwen en waarbij je zo het gras afsnijdt. Maar er zijn ook elektrische maaiers te verkrijgen. Waar je voor kiest dat hangt meestal ook samen met het oppervlakte dat je te maaien hebt.

Heb je een klein stukje gras, dan is een manuele duwmaaier misschien wel voldoende. Heb je een groter veld dan is een elektrische grasmaaier de beste keuze. Heb je echt heel veel gras, dan loont het zich wel om een zitmaaier aan te schaffen.

Naast dat alles heb je ook nog de optie om te kiezen voor een grasmaaier met opvangbak. Hierbij hoef je na het maaien het gras niet meer bij elkaar te harken. En verder is er tegenwoordig nog keuze tussen een grasmaaier met snoer of juist eentje met accu. Genoeg om uit te kiezen dus.

Hark / Grashark

Voor mij is de hark echt onmisbaar. Gelukkig heeft bijna iedereen met een tuin wel een hark in huis. Het kan natuurlijk nog specifieker en zo heb ik zelf een bladhark. Gelukkig heb ik een grasmaaier met opvangbak, dus ik heb de hark zelf niet heel vaak nodig.

Maar met de bladhark als tuingereedschap kan ik tijdens het winterklaar maken van de tuin het blad eenvoudig van het gras harken. Daarnaast gebruik ik het om al het dode gras en mos na het verticuteren bij elkaar te harken. Om eerlijk te zijn kan ik niet meer zonder.

Verticuteermachine of hark

Bij een goed onderhoud van het grasveld hoort ook het verticuteren. Daarbij heb je eigenlijk ook weer twee opties. Je kunt ervoor kiezen om een verticuteerhark te gebruiken. Hiermee wordt de klus wel wat intensiever, omdat je alles met de hand moet doen.

Is je grasveld wat groter, dan zou ik juist aanraden om een elektrische verticuteermachine aan te schaffen. Het is wel een investering voor een machine dat je maar enkele keren per jaar gebruikt, maar het maakt het werk wel makkelijker.

Het alternatief kan zijn om een verticuteermachine te huren. Dat kost misschien een paar euro, maar dan heb je wel het voordeel dat je geen ruimte hoeft vrij te houden om het apparaat op te slaan.

Kantenmaaier en grasschaar

Een van de moeilijk te maaien plekken zijn toch wel de randen en hoekjes. Hier komt de grasmaaier niet altijd goed bij en dan kan het juist wel handig zijn om een kantenmaaier te hebben. Met dit tuingereedschap kom je namelijk net wat makkelijker bij de moeilijke plekjes.

Het alternatief kan een grasschaar zijn, daarmee knip je zelf de kantjes van het grasveld. Zelf heb ik overigens beiden, want bij het kort houden van gras rondom bijvoorbeeld de palen van de schommel werkt een grasschaar net even iets fijner dan een kantenmaaier.

Tuinsproeier

In de warmere periodes waarbij er minder regen valt zul je het grasveld zelf moeten sproeien. Dit kun je het beste doen met een goede sproeier. Daarom is een goede tuinsproeier onmisbaar. En ook hier heb je verschillende keuzes.

Kijk goed bij het aanschaffen welk oppervlakte je ermee kunt besproeien. Want daarmee voorkom je namelijk dat je heel lang bezig bent om het grasveld te bewateren.

Ga je vaak tijdens de zomermaanden op vakantie, dan kun je ervoor kiezen om een timer tussen de kraan en tuinslang aan te sluiten. Van te voren programmeer je dan de tijden dat je wilt sproeien en de timer zorgt ervoor dat het allemaal vanzelf verloopt. Je moet natuurlijk wel de kraan openzetten!