Home / Gazononderhoud / Het mulchen van gras, dit is wat je moet weten

Bij het maaien van gras kun je ervoor kiezen om het gras, al dan niet verfijnd, terug te laten op de grasmat. Het kan dan dienen als voeding voor het gazon. Dit noemen we mulchen van het gras, maar wat is het nu precies?

Over het algemeen vangen we het gras op bij het maaien van het gazon. De meeste grasmaaiers zijn bovendien voorzien van een opvangbak om dat te doen. Is dat niet het geval dan kun je met een hark aan de slag om het gemaaide gras van het veld te harken.

Een alternatief kan zijn om het gras de mulchen. Hierbij wordt het gras in versnipperde vorm teruggegooid op het gazon.

Wat is het mulchen van gras?

Bij het mulchen laat je het gemaaide gras terug in het gazon vallen. In de meeste gevallen wordt het gras fijner gemaakt zodat deze het gras niet volledig bedekt.

Niet elke grasmaaier is geschikt om het gras te mulchen. Je voert het mulchproces namelijk uit door middel van een mulchmaaier of een zogenaamde “3-in-1” grasmaaier. Deze grasmaaier kan zowel maaien als mulchen.

Heb je een robotgrasmaaier? Dan gebeurt er in principe hetzelfde. Deze maaier laat het gras op het gazon achter en daarmee wordt in principe hetzelfde effect bereikt.

Wat zijn de voordelen?

Het mulchen van gras heeft een aantal voordelen voor het gazon:

  1. Het helpt het gazon gezond te houden. Het gras dat je hebt gemaaid valt namelijk terug in het gazon en daar werkt als een soort van compost. Dat helpt weer om het gras te voeden en om het gazon vochtig te houden
  2. Door het gras te mulchen bescherm je het gazon. Het houdt vocht vast en dat biedt op zomerse dagen extra bescherming
  3. Door de extra laag van het gras dat achterblijft wordt het lastiger voor om onkruid zich in het gazon te nestelen

Wat zijn de nadelen?

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen van het gras mulchen:

  1. Omdat er stukjes gras achterblijven kan het gazon er wat rommeliger uitzien na het maaien.
  2. Het gazon kan ook meer moeite hebben om droog te worden na het maaien. Dit komt omdat de stukjes gras het zonlicht blokkeren
  3. Het gras moet wel regelmatig en goed kort gemaaid worden, omdat de stukjes gras die achterblijven het gras anders kunnen verstikken
  4. Het mulchen van het gras kan niet gedaan worden bij elke weersomstandigheden. Bij vochtig weer kan het versnipperen van het gras moeizamer verlopen

Waar moet je verder opletten bij het mulchen van gras

Het mulchen van gemaaid gras is het meest geschikt als het gazon in een actief groeiseizoen verkeerd. Dat is meestal tussen de lente en de herfst. Verder is belangrijk dat het niet al te vochtig is qua weer, want anders blijft het gras aan elkaar kleven tijdens het versnipperen.

Mulch je op een zeer regelmatige basis, dan is het aan te bevelen om iets vaker het gras te verticuteren. Het achtergebleven gras vormt namelijk een dichtere viltlaag. Deze laag zorgt ervoor dat het gazon iets minder lucht krijgt en dat geeft mos juist meer kans om te groeien.