Home / Gazononderhoud / Wanneer is het actieve groeiseizoen van gras?

Je gazon lijkt in de winter te slapen, maar zodra de temperatuur stijgt, komt het langzaam weer tot leven. Als je het maximale uit je grasveld wilt halen – of het nu gaat om maaien, bemesten, verticuteren of bijzaaien – is het handig om te weten wanneer het gras daadwerkelijk groeit.

In deze blog leggen we uit wanneer het actieve groeiseizoen van gras begint, wat de ideale omstandigheden zijn, en hoe je hier slim op inspeelt met je seizoensgebonden gazononderhoud.

Wat bedoelen we met ‘actief groeiseizoen’?

Gras groeit niet het hele jaar door in hetzelfde tempo. Het ‘actieve groeiseizoen’ verwijst naar de periode waarin gras optimaal groeit – dus wanneer het voldoende warmte, licht en vocht heeft om nieuwe scheuten te vormen en zichzelf te herstellen. Buiten deze periode groeit gras nauwelijks of helemaal niet, en is het dus ook minder gevoelig voor maaien, bemesten of belasten.

Wanneer begint het groeiseizoen?

Het groeiseizoen van gras begint in het vroege voorjaar, meestal ergens in maart of april, afhankelijk van de temperaturen. Zodra de bodemtemperatuur boven de 10 °C komt, worden de wortels weer actief en begint het gras te groeien. Dit moment kan iets eerder of later vallen, afhankelijk van waar je woont en hoe streng de winter is geweest.

In maart zie je vaak dat het gras groener wordt, en als het enkele dagen achter elkaar mild en vochtig is, begint het langzaam te groeien. In deze fase kun je het voorjaarsonderhoud langzaam opstarten door te beginnen met licht maaien – liefst niet te kort, om de jonge sprieten niet te beschadigen.

Hoogseizoen voor grasgroei: april t/m juni

De echte groeipiek ligt tussen april en juni. In deze periode is er meestal voldoende regenval, zijn de dagen langer en is de bodemtemperatuur stabiel boven de 10–12 °C. Gras groeit dan snel, herstelt zich goed van maaien en kan ook intensiever worden gebruikt (denk aan spelen, barbecueën, etc.).

Dit is ook het moment waarop je de meeste onderhoudswerkzaamheden uitvoert:

  • Verticuteren (om mos en vilt te verwijderen)
  • Bemesten (voor sterke groei)
  • Kale plekken bijzaaien
  • Regelmatig maaien (1 à 2 keer per week)

Tweede groeiperiode: augustus t/m oktober

Na de warme en droge zomermaanden, waarin gras soms wat stiller staat door droogte of hitte, volgt vaak een tweede groeipiek in de nazomer en herfst. Denk aan de periode van eind augustus tot oktober. De temperaturen zijn dan weer milder en de luchtvochtigheid neemt toe – ideale omstandigheden voor gras om zich te herstellen van de zomer.

Dit is hét moment voor nazorg in de vorm van het najaarsonderhoud, denk hierbij aan:

  • Herstel van droge of kale plekken
  • Najaarbemesting (met minder stikstof, meer kalium)
  • Nog één keer verticuteren of beluchten als dat nodig is

Wanneer stopt het groeiseizoen?

Gras stopt met groeien zodra de bodemtemperatuur onder de 6–8 °C zakt. Dat gebeurt meestal ergens in november, hoewel het per jaar verschilt. Vanaf dat moment gaat het gras in ruststand en hoef je (en moet je!) het ook niet meer maaien of bemesten. Het is tijd om je gazon winterklaar te maken.

In de wintermaanden gebeurt er bovengronds weinig, maar het wortelstelsel blijft wel actief – vooral als het zacht weer is. Een gezonde grasmat zal in het voorjaar sneller op gang komen als je in het najaar goed hebt bemest en het gras niet te kort hebt laten maaien.

Slim inspelen op het groeiseizoen

Door je het gazononderhoud goed af te stemmen op het groeiseizoen, haal je het maximale uit je gazon. Bemesten doe je in de periodes waarin het gras actief groeit. Maaien heeft alleen zin als het gras ook daadwerkelijk groeit. En bijzaaien? Dat doe je het liefst in het voorjaar of najaar – precies in die actieve groeiperiodes.

Let op: het weer is elk jaar anders. Gebruik dus geen vaste kalender, maar kijk naar je gazon én de weersomstandigheden. Een zachte februarimaand? Dan kun je eerder beginnen. Een koude april? Wacht dan nog even met maaien of bemesten.