Home / Gazononderhoud / Wat doe je in het najaar aan het gazon

Als het najaar is aangebroken zijn er een aantal zaken die je kunt doen aan het gazon. Hiermee stoom je het grasveld alvast klaar voor het koude winterseizoen.

Na een hopelijk lekkere en warme zomer waarin je hebt kunnen genieten van een mooi groen grasveld wordt het tijd voor het najaar. In de maanden oktober en zelfs november zijn er genoeg van klusjes die je kunt uitvoeren.

Het maaien van het gras in het najaar

Zolang het gras nog groeit kun je deze nog maaien. Het is hierbij vooral belangrijk dat het niet vriest. Maar in het meestal wel zachte najaar mag je het gras gewoon maaien. Wel is het goed om het niet te kort te maaien. Een lengte van 4 tot 5 centimeter is voldoende.

Ook mag het gras niet al te vochtig zijn, want je wilt het gras immers gelijkmatig maaien. Nat gras bemoeilijkt het maaien en daarnaast wordt het voor de grasmaaier ook lastiger om goed te maaien.

Nog een keertje verticuteren

Heb je veel mos en onkruid in je gazon? Dan is het misschien wel slim om dit in het najaar nog een keertje te verticuteren. Zo geef je het gras voor de winter nog even een boost en laat je het lekker groeien. Zaai het grasveld nog een keer goed in om nieuw gras alvast op te laten komen.

Blad en ander afval verwijderen

Verwijder bladeren van het gazon. Dit zorgt ervoor dat het gras voldoende zonlicht krijgt. Ook andere zaken zoals speelgoed kun je beter opruimen. Hiermee voorkom je dat het gras zal verkleuren eventueel afsterft. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Bemest het gazon in het najaar

Om het gras met voldoende juiste voedingsstoffen de winter in te laten is het verstandig om het gazon nog een keer bemesten in het najaar. Dit is een klus die echter snel vergeten wordt. Maar door het bemesten zorg je ervoor dat het grasveld gezond en groen de winter in gaat.

Verder zal de groei van het gras door juiste bemesting afnemen en daardoor wordt het gras sterker. Hierdoor doorstaat het gazon de natte en koude weersomstandigheden van de winter.

Kalk strooien op het gazon

Als de bodem wat zuurder wordt is het aan te raden om kalk te strooien. Door het verlagen van de zuurgraad worden meststoffen beter opgenomen. Hierdoor gaat het gras uiteindelijk beter groeien. Verder krijgen wordt de kans op de groei van zowel mossen als paddenstoelen minder.

Het beste is om kalk in het najaar of zelfs in de winter te strooien. November of december zijn prima maanden om het gazon te bekalken. Door het op dit moment te doen maak je het grasveld alvast klaar voor het komende groeiseizoen.

Kale plekken repareren

De maand oktober leent zich goed om kale plekken aan te pakken. Behandel de kale plekken eerst om te voorkomen dat het terugkomt en zaai het vervolgens in met graszaad. Houdt de plekken wel vochtig om te zorgen dat de zaden goed ontkiemen en het gras goed kan groeien.