Home / Gazononderhoud / Dit is waarom het gras beluchten belangrijk is

Een van de stappen voor een mooi en gezond gazon is het beluchten van je gras. Hierdoor krijgen de wortels namelijk meer lucht en daardoor blijft het gazon een goede conditie.

Wil je een gezond en mooi gazon? Dan vereist dit aandacht en onderhoud. Een van de onderdelen in het onderhoud is het beluchten van je grasveld. Door het beluchten kan de bodem namelijk meer ademen en daardoor krijgen de wortels weer meer lucht om te groeien. Op deze manier wordt je grasveld weer gezonder en sterker.

Waarom is het beluchten van gras belangrijk?

Het beluchten van je gras is belangrijk om verschillende redenen. Zo zorgt het er ten eerste voor dat de bodem weer kan ademen. Deze bodem kan door de jaren heen dichtslaan door verdichting en daardoor kan er minder lucht en water bij de wortels komen. Dat heeft weer als gevolg dat de conditie van je grasmat achteruit gaat met kale plekken en mosvorming als gevolg.

Daarnaast zorg je er met het beluchten voor dat de wortels beter gaan groeien. De wortels van het gras hebben namelijk ruimte nodig om te kunnen groeien en om voedingsstoffen op te nemen. Door het beluchten van het gras krijgen de wortels meer ruimte en daardoor kunnen ze beter groeien.

Wanneer moet je het gras beluchten?

Als je aan de slag gaat om je gras te beluchten, dan is het beste moment om dit te doen in het voor,- of najaar. Eigenlijk dus als het actieve groeiseizoen gaande is. Het is wel verstandig om het niet in de zomer te doen, want het gras kan dan meer stress ervaren door de warmte. In de winter heeft het verder eigenlijk geen zin om te beluchten, want het gazon groeit dan niet actief.

Hoe moet je het gras beluchten?

Je kunt het gras op verschillende manieren beluchten. De meest gebruikte methoden zijn prikken en verticuteren. Als je gaat prikken, dan gebruik je een beluchter die kleine gaatjes maakt in de bodem. Bij het verticuteren snijdt je de bodem open. In beide gevallen wordt de bodem losgemaakt, waardoor de wortels meer ruimte krijgen om te groeien.

Kies je voor prikken dan kun je gebruik maken van een handbeluchter, schoenen met prikkers, een niet al te grove riek of een machine. Als je gaat verticuteren gebruik je een verticuteermachine of hark die met messen de bodem open snijdt. Houdt er wel rekening mee dat je bij het verticuteren mogelijk ook het mos en andere onkruiden verwijdert.

Ga dus voor een gezond gazon

Het beluchten van gras is dus vrij essentieel voor een gezonde en mooie grasmat. Door de bodem los te maken krijgen de wortels meer ruimte om te groeien en kunnen ze beter voedingsstoffen opnemen. Belucht het grasveld bij voorkeur in het voor- of najaar en doe dit met behulp van een handbeluchter of een machine.