Een gezond en mooi gazon vraagt om aandacht, door onderhoud afgestemd op de seizoenen. Elk jaargetijde brengt namelijk z’n eigen uitdagingen met zich mee: van groeispurten in het voorjaar tot bladval in het najaar, en van zomerse droogte tot winterse rust.
Door je grasveld per seizoen goed te verzorgen en onderhouden, voorkom je problemen zoals mosvorming, kale plekken of gele vlekken. Je zult zien dat het algemene gazononderhoud qua taken per seizoen verschilt. In deze blogpost neem ik je mee in wat je wanneer moet doen om je grasveld sterk en stralend te houden: het hele jaar door.
Voorjaar: de start van een nieuw gazonjaar
Na de winter begint het gazon weer te groeien. Het voorjaar is daarom hét moment om je grasveld klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Denk hierbij aan het maaien, bemesten, verticuteren en inzaaien waar nodig. Maak je gazon in het voorjaar daarom klaar voor een frisse start.
Zomer: genieten én beschermen
In de zomer wil je vooral genieten van je grasveld, maar door warmte, droogte en intensief gebruik raakt het gazon vaak sneller gestrest. Maai het gras daarom wat minder kort, geef op de juiste momenten water en voorkom schade. Wil je deze zomer een zwembad op je gras zetten? Verplaats deze dan regelmatig en voorkom zo gele plekken of beschadigingen.
Najaar: voorbereiden op de winter
Als het actieve groeiseizoen afloopt, dan is het tijd om het gazon te versterken voor de winter. Denk daarbij aan een laatste maaibeurt, bemesting en het verwijderen van onkruid. Er zijn verschillende taken die je kunt doen in het najaarsonderhoud van je gazon en waarmee je het gras de winter door helpt.
Winter: bescherm je gazon tegen vorst en vocht
De winter is vaak een rustperiode voor je grasveld, maar dat betekent niet dat je niets hoeft te doen. Juist nu kun je schade voorkomen door het gazon winterklaar te maken. Denk hierbij aan kalk strooien, het gras beluchten en zware belasting vermijden.
Wanneer begint het groeiseizoen van gras?
De lente betekent vaak de start van het echte groeien en bloeien. Dit komt door de temperatuur, zonlicht en vochtigheid en deze factoren hebben ook invloed op het actieve groeiseizoen van gras. In Nederland begint het groeiseizoen meestal in maart of april en eindigt in oktober of november. Zorg ervoor dat je de start en het einde goed herkent en stem hier je maaifrequentie en bemesting op kunt af.
Hoe lang laat je gras eigenlijk groeien?
In elk seizoen is het belangrijk om op de juiste manier te maaien. Maar hoe kort is te kort? En hoe lang is gezond? Het antwoord verschilt per moment in het jaar. Hoe lang jij je gras moet laten groeien, hangt dus af van het seizoen.
Bladeren: opruimen of juist laten liggen?
In de herfst ligt je gazon vaak bezaaid met bladeren. Maar moet je die allemaal opruimen? En wanneer is een beetje blad juist goed? Je wilt dus per situatie kijken wat je het beste kunt doen, met oog voor je gazon én je bodemleven.
Een mooi gazon krijg je niet in één dag, maar bouw je op met zorg, seizoen na seizoen. Door het gazononderhoud af te stemmen op de seizoenen, geef je je gras precies wat het nodig heeft op het juiste moment. Zo voorkom je problemen, verleng je de levensduur van je gazon én geniet je het hele jaar door van een sterke, groene grasmat.