Home / Tuingereedschap / Een robotgrasmaaier gebruiken: ontdek de mogelijke overwegingen

Wil je graag een goed onderhouden grasveld, maar heb je niet altijd zin of tijd om het gras te maaien? Dan is een robotgrasmaaier misschien wel een goed alternatief voor de traditionele grasmaaier.

Een robotgrasmaaier is een handig hulpmiddel voor mensen die graag een goed onderhouden grasveld willen hebben, maar niet altijd de tijd of zin hebben om te maaien. Robotgrasmaaiers zijn automatische machines die zelfstandig het grasveld maaien, zonder dat je er zelf aan hoeft te denken. Maar wat is een robotgrasmaaier precies, hoe gebruik je hem en hoe werkt deze precies?

Wat is een robotgrasmaaier?

Een robotgrasmaaier is een grasmaaier dat werkt met een accu. Het apparaat heeft sensoren die ervoor zorgen er voor dat de maaier automatisch het grasveld volgt en bovendien obstakels op het gras vermijdt. Daarnaast bieden sommige modellen de optie om vooraf bepaalde tijden te programmeren. En verder is het in een aantal gevallen zelfs mogelijk om bepaalde gebieden van het gazon te vermijden.

Om te voorkomen dat de grasmaaier in de plantenborder belandt moet je eerst het maaigebied afbakenen. Dit doe je met behulp van perimeterdraad die je om het te maaien gebied heen legt. De robotmaaier volgt deze kabel en maait daardoor binnen de afgebakende zone.

Verder is het goed om te weten dat een robotgrasmaaier niet onbeperkt blijft maaien. Het apparaat werkt met een accu en deze moet van tijd tot tijd opgeladen worden. Afhankelijk van het type en de grootte van het grasveld kan de tijdsduur variëren van enkele uren tot een paar dagen.

Verder is het goed om te weten dat de meeste robotmaaiers het gras mulchen. Hierbij komt het gras in gesnipperde vorm op het gazon terecht en krijgt het gras een voedende functie.

De voordelen van de robotmaaier

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van een robotgrasmaaier:

  • Je bespaart er tijd mee. De robotmaaier doet namelijk het maaiwerk voor je. Je hoeft er dus niet bij zijn en kunt je tijd dus aan andere zaken besteden.
  • Je hebt altijd een goed gemaaid grasveld. Er wordt regelmatig gemaaid en daardoor ziet het gras er altijd goed verzorgd uit.
  • Je hebt bovendien een stukje gemak, want je hoeft zelf niet te maaien en daardoor dus niet de sjouwen met een (zware) grasmaaier.
  • Je hebt minder last van lawaai, want de meeste robotgrasmaaiers maken over het algemeen minder lawaai dan de traditionele grasmaaiers.

De nadelen van een robotgrasmaaier

Er zijn naast de voordelen echter ook aantal nadelen aan het gebruik van een robotgrasmaaier:

  • Je moet wat meer betalen als je er eentje aanschaft. Een robotmaaier is namelijk meestal wat duurder dan de traditionele maaimachine.
  • Robotgrasmaaiers hebben vaak een beperkte werktijd voordat ze weer opgeladen moeten worden. Als je een groot grasveld hebt, dan heb je kans dat niet alles in één keer gemaaid kan worden.
  • Sommige maaiers hebben mogelijk wat moeite met obstakels op grasveld. Denk hierbij aan bomen of bloembakken.
  • En daarnaast is een robotmaaier wat onhandiger bij een heuvelachtige omgeving, want ze kunnen niet altijd even goed sturen op hellingen.

Overwegingen in de aanschaf

Voordat je zelf een robotgrasmaaier aanschaft, is het misschien wel verstandig om je goed te verdiepen in de verschillende modellen en merken. Zoek daarom vooral naar reviews van andere gebruikers. En bekijk verder ook de specificaties van de robotgrasmaaier, zoals de werktijd, de maaimogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid.

Het is overigens ook belangrijk om te overwegen of een robotgrasmaaier eigenlijk wel geschikt is voor jouw grasveld. Heeft je grasveld bijvoorbeeld veel obstakels, zoals bomen en bloembakken? Dan kan een robotgrasmaaier mogelijk moeite hebben om hier omheen te manoeuvreren. Ook heuvelachtige grasvelden kunnen misschien een uitdaging zijn voor robotgrasmaaiers.

Al met al zijn er zowel voordelen als nadelen aan het gebruik van een robotgrasmaaier. Het is dus aan jou om te bepalen of zo’n robotmaaier geschikt is voor jouw situatie en of het de investering waard is. Als je een goed onderhouden grasveld wilt hebben zonder veel moeite, dan is een robotgrasmaaier mogelijk een goede oplossing. Maar als je graag zelf maait en je grasveld niet te groot is, dan is een traditionele maaimachine misschien wel voldoende.