Home / Gazononderhoud / Een compleet overzicht van grassoorten voor je gazon

Een weelderig groen gazon begint met het kiezen van de juiste grassoorten die passen bij de specifieke behoeften en omstandigheden van jouw tuin. Met zoveel verschillende grassoorten om uit te kiezen, kan het echter overweldigend zijn om de juiste keuze te maken.

In deze uitgebreide blogpost geef ik je een overzicht van de meest voorkomende grassoorten voor gazons, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het aanleggen of renoveren van je gazon.

1. Roodzwenkgras (Festuca rubra)

Roodzwenkgras is een populaire keuze voor gazons vanwege zijn diepgroene kleur, fijne textuur en goede droogtetolerantie. Het groeit goed in zowel zon als halfschaduw en is bestand tegen betreding.

2. Engels raaigras (Lolium perenne)

Engels raaigras is een snelgroeiende grassoort die vaak wordt gebruikt voor sportvelden en speelvelden vanwege zijn snelle vestiging en slijtvastheid. Het heeft een grove textuur en is ideaal voor gazons die intensief worden gebruikt.

3. Veldbeemdgras (Poa pratensis)

Veldbeemdgras is een wintergroene grassoort met een fijne textuur en een dichte groeiwijze. Het is goed bestand tegen droogte en betreding en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw.

4. Straatgras (Poa annua)

Straatgras is een snelgroeiende grassoort die vaak voorkomt in gazons, maar ook als onkruid wordt beschouwd vanwege zijn neiging om snel te kiemen en zich te verspreiden. Het heeft een grove textuur en is minder geschikt voor intensief gebruik.

5. Schaduwgras (Festuca ovina)

Schaduwgras is speciaal ontwikkeld voor gazons die gedeeltelijk of volledig in de schaduw liggen. Het is bestand tegen weinig licht en heeft een fijne textuur die goed past bij schaduwrijke omgevingen.

6. Hard zwenkgras (Festuca trachyphylla)

Hard zwenkgras is een duurzame grassoort die goed bestand is tegen droogte, ziekten en plagen. Het heeft een grove textuur en vormt een dichte grasmat die bestand is tegen betreding.

7. Vlinderbloemigen

Vlinderbloemigen zijn geen grassoorten, maar kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan gazons vanwege hun vermogen om stikstof uit de lucht te fixeren en de bodem te verbeteren. Klaver is een veel voorkomende vlinderbloemige die vaak wordt gebruikt als bodembedekker in gazons.

Overzicht van de grassoorten

GrassoortToepassing
RoodzwenkgrasIdeaal voor algemeen gebruik, goed bestand tegen droogte en betreding
Engels raaigrasGeschikt voor intensief gebruik zoals sportvelden en speelvelden
VeldbeemdgrasWintergroen, dichte groeiwijze, goed bestand tegen droogte en betreding
StraatgrasSnelgroeiend, maar wordt vaak beschouwd als onkruid in gazons
SchaduwgrasSpeciaal ontwikkeld voor gazons in de schaduw
HardzwenkgrasDuurzaam en bestand tegen droogte, ziekten en plagen
VlinderbloemigenNiet direct een grassoort, maar kan een waardevolle toevoeging zijn aan gazons vanwege de bodemverbeterende eigenschappen

Het kiezen van de juiste grassoorten voor je gazon is essentieel voor het behalen van een gezond en weelderig groen gazon dat past bij jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Door rekening te houden met factoren zoals groeiomstandigheden, gebruik van het gazon en gewenste esthetiek, kun je de juiste grassoorten kiezen voor een prachtig gazon waar je trots op kunt zijn.

Met dit overzicht van de meest voorkomende grassoorten voor gazons ben je goed op weg om de juiste keuze te maken voor jouw tuin.