Home / Gazonontwerp / Grasveld aanleggen: Waar moet je op letten?

Als je een stuk van je tuin wilt inrichten voor een grasveld, dan wil je dit natuurlijk op de juiste manier doen. Maar waar moet je precies op letten bij het aanleggen van een gazon?

Of je nu een klein stukje wilt voorzien van gras of een hele tuin wilt omtoveren tot een mooi groen gazon. Je zult eigenlijk altijd wel dezelfde stappen moeten ondernemen ter voorbereiding. Over het algemeen moet je in ieder geval het volgende uitvoeren:

  1. De grond vrijmaken van onkruid, stenen en andere zaken
  2. De bodem egaliseren
  3. De bodem behandelen
  4. Het gras inzaaien of het leggen van graszoden
  5. Sproeien
  6. Maaien
  7. Bemesten

Heb je een klein stukje dat je wilt voorzien van gras of wil je een balkon voorzien van een mooie onderhoudsvrije grasmat, dan is kunstgras mogelijk een alternatief.

Stap 1: De grond vrijmaken van onkruid, stenen en andere zaken

Je hebt een stuk tuin dat je wilt voorzien van gras. Het is dan belangrijk om te zorgen dat het gedeelte vrij is van onkruid en plantenresten, Dit zorgt er bij voorbaat al voor dat er niets door je gras komt te groeien. Verder wil je dingen zoals steentjes of andere zaken weggehaald zijn, dit is namelijk niet van toepassing.

Stap 2: De bodem egaliseren

Wat je wilt voorkomen is dat je grasveld hobbelig wordt door bijvoorbeeld kuilen. Daarom moet je de bodem egaliseren. Dit doe je met een hark en een wals. Een hark heeft iederen wel en bij de meeste verhuurzaken kun je een wals huren. De wals vul je voor gebruik met water, waardoor deze zwaar genoeg is om zijn werk te doen.

Hark ook oneffenheden weg en wals de grond voldoende aan om zeker te zijn dat het oppervlak egaal genoeg is.

Stap 3: De bodem behandelen

Gras vraagt om een specifieke bodem. En als de zuurtegraad niet juist is, dan kun je deze beter met bijvoorbeeld kalk corrigeren. Dat zorgt er namelijk voor dat gras de voedingsstoffen beter kan opnemen. Overigens kun je het gras ook gaan bekalken zodra het veld er ligt. Doe je dit echter vooraf dan geef je het gazon al een voorsprong.

Stap 4: Het gras inzaaien of het leggen van graszoden

Bij het realiseren van een mooi gazon heb je eigenlijk twee opties: je zaait het oppervlak in met graszaad of je gebruikt graszoden. Kies je voor graszaad dan moet je zorgen dat de grond los geharkt is voor het inzaaien. Vervolgens wals je lichtjes over het oppervlak.

Als je kiest voor graszoden, dan kies je voor de ‘snellere optie’. Bij graszoden zie je eigenlijk direct resultaat. Je rolt hierbij de matten uit. Zorg wel dat de grond vochtig genoeg is. Wanneer de matten eenmaal liggen druk je deze vervolgens aan met een wals.

Stap 5: Sproeien

Zorg ervoor dat je het gazon elke dag lichtjes besproeit. Hierdoor zal de bovenkant voldoende vochtig blijven en kan het zaad goed ontkiemen. Heb je gekozen voor grasmatten, dan zullen deze zich beter gaan hechten aan de bodem.

Stap 6: Maaien

Na verloop van tijd zal het gras gaan groeien. En als het gras lang genoeg is, zeg zo’n 8 centimeter dan kun je het gazon voor de eerste keer gaan maaien. Zorg er overigens wel voor dat je het zeker de eerste keer niet te kort maait. Een lengte van 4 of 5 centimeter is goed genoeg.

Stap 7: Bemesten

Voeding is van groot belang voor een goede grasmat. Na het gazon een aantal keren gemaaid te hebben is het tijd om deze voor het eerst te gaan bemesten. Zo geef je het gras de juiste voedingsstoffen. Het bemesten van je gazon is een stap die je doorgaans bij het onderhoud vaker herhaalt.