Home / Gazonontwerp / Zo voorkom je dat borderplanten je grasveld overwoekeren

Een weelderige, groene grasmat kan een prachtige aanvulling zijn op je tuin, maar het kan een uitdaging zijn om je borderplanten in toom te houden en te voorkomen dat ze je gazon overwoekeren. Gelukkig zijn er verschillende slimme strategieën om je borderplanten te beheren en je gazon er stralend uit te laten zien.

In deze blogpost delen we handige tips en trucs om te voorkomen dat borderplanten je grasveld overnemen.

1. Kies de juiste borderplanten

Het begint allemaal met de juiste plantenkeuze. Opteer voor borderplanten die van nature niet te wild groeien en gemakkelijk te beheren zijn. Populaire keuzes zijn lavendel, salie, siergrassen en bodembedekkers. Deze planten blijven vaak netjes en ordelijk zonder zich agressief te verspreiden.

2. Gebruik randen en afscheidingen

Het plaatsen van fysieke randen en afscheidingen tussen je border en gazon kan een effectieve manier zijn om de groei van borderplanten te beheersen. Materialen zoals metaal, hout, of steen kunnen dienen als barrière en voorkomen dat de planten zich verspreiden naar het gazon.

3. Onderhoud een duidelijke scheidingslijn

Regelmatig onderhoud is essentieel. Zorg ervoor dat je een duidelijke scheidslijn handhaaft tussen de border en het gazon. Verwijder regelmatig uitlopers en scheuten die de grens overschrijden om te voorkomen dat ze het gazon binnendringen.

4. Snoei en dun uit

Snoei je borderplanten regelmatig om hun groei in toom te houden. Verwijder dode takken en overtollige scheuten om te voorkomen dat ze zich verspreiden. Dun ook uit als dat nodig is, zodat de planten meer ruimte hebben om te ademen.

5. Gebruik bodembedekkers

Het gebruik van bodembedekkers rondom je borderplanten kan helpen om onkruidgroei te onderdrukken en je gazon te beschermen. Bodembedekkers zoals schors, mulch, of bodembedekkende planten vormen een beschermende laag over de grond.

6. Monitor en handel snel

Houd je borderplanten nauwlettend in de gaten en handel snel als je merkt dat ze zich richting je gazon verspreiden. Vroege actie kan voorkomen dat het probleem erger wordt.

7. Overweeg containerplanten

Als je bezorgd bent over de verspreiding van borderplanten, kun je overwegen om sommige van je planten in bakken te kweken. Dit geeft je meer controle over hun groei en locatie.

8. Raadpleeg een tuinexpert

Als je problemen hebt met het beheren van je borderplanten, aarzel dan zeker niet om advies in te winnen bij een professionele tuinman of hovenier. Ze kunnen specifieke aanbevelingen doen voor jouw situatie.


Het in toom houden van borderplanten en voorkomen dat ze je gazon overwoekeren, vereist enige planning en onderhoud. Met de juiste plantenkeuze, grenzen en regelmatig onderhoud kun je genieten van een prachtige tuin met een perfect gazon. Laat je gazon stralen en geef je borderplanten de ruimte die ze nodig hebben om te groeien zonder je grasveld te verstikken. Met deze tips en trucs kun je harmonie creëren tussen je border en gazon, waardoor je buitenruimte er netjes en verzorgd uitziet.