Home / Gazononderhoud / Zo zorg je eenvoudig voor strakke graskanten

Voor de mooiste uitstraling van je tuin wil je natuurlijk een netjes afgewerkt grasveld. Een van de manieren om het gazon er strak uit te laten zien is door het afsteken van de graskanten.

Een van de klussen in het onderhoud van je grasveld is het afsteken van de graskanten. Gelukkig is het een klus die je niet al te vaak hoeft te doen. Dat gezegd hebbende maakt het afsteken namelijk een groot verschil in de uitstraling van het gazon. En naast de uitstraling voorkom je tevens ook dat het gras zich in de plantenborder of bestrating gaat vestigen.

Waarom graskanten afsteken?

Het afsteken van de graskanten brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst zorgt je ervoor dat het gazon er netjes en verzorgd uit komt te zien. Zo kunnen de randen van het gazon na een tijdje namelijk gaan rafelen en onregelmatig worden. Als je de de kanten regelmatig afsteekt, voorkom je dit. En daarmee behoud je een strakke uitstraling van het grasveld.

Een ander voordeel van het afsteken is dat je hiermee voorkomt dat het gras de omliggende borders of andere delen van de tuin gaat overwoekeren. En zo blijft het gras op zijn plek en daardoor ziet de tuin er verzorgd uit.

Wanneer graskanten afsteken?

Het afsteken van de graskanten kun je het beste doen in het voorjaar voordat het groeiseizoen begint. Op deze manier blijven de kantjes gedurende het seizoen mooi strak en daardoor ziet het gazon er verzorgd uit.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om de randen af te steken na het maaien van het gras. Op deze manier kun je in één keer het gras maaien en vervolgens de randen netjes afwerken. Het afsteken van de graskanten kan echter wel zorgen voor wat extra werk, dus het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

Hoe graskanten afsteken?

Het afsteken van de graskanten kun je het beste doen met een speciale kantensteker of een scherpe spade. Volg deze stappen voor het beste resultaat:

  1. Maak de randen goed nat, bijvoorbeeld met een tuinslang. Hierdoor wordt de grond zachter en kun je makkelijker graskanten afsteken.
  2. Zet de kantensteker of spade loodrecht in de grond, met de snijkant naar het gazon gericht.
  3. Steek een rechte lijn in de grond, zo’n 5-10 cm diep.
  4. Herhaal deze stappen langs de hele rand van het gazon.
  5. Verwijder het gras en de wortels die aan de andere kant van de lijn zitten.
  6. Werk de graskanten bij met een schoffel of hark.

Het is belangrijk om de kantensteker of spade goed scherp te houden voor het beste resultaat. Zorg er daarnaast voor dat je de grond niet te ver in de graskanten steekt, anders kan het gazon beschadigen.

Conclusie

Het afsteken van de graskanten is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je gazon. Het zorgt niet alleen voor een nettere uitstraling, maar ook voor een gezonder gazon doordat de graswortels meer ruimte krijgen om te groeien en er minder kans is op onkruidgroei. Door het regelmatig afsteken van de kanten houd je het gazon in goede conditie en verleng je de levensduur ervan.

Het afsteken van de graskanten kun je handmatig doen, maar er zijn ook diverse hulpmiddelen beschikbaar om het werk makkelijker te maken. Het is overigens aan te raden om het afsteken van de randen minimaal een keer per maand te doen tijdens het groeiseizoen en bij voorkeur na elke maaibeurt.

Met deze tips en richtlijnen kun je zelf eenvoudig de kantjes op een efficiënte manier afsteken en zo bijdragen aan een mooi en gezond gazon.