Home / Gazononderhoud / Zo kun je eenvoudig paddenstoelen bestrijden

Misschien ziet het er soms wel gezellig uit, maar het liefste wil je paddenstoelen uit je gazon bestrijden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te doen.

De groei van paddenstoelen in je gras is meestal een verschijnsel dat in de herfst opduikt. Dit wil overigens niet meteen zeggen dat ze juist niet in de andere seizoenen de kop op kunnen steken. De paddenstoelen houden namelijk van een goede vochtige en meestal een wat zurige bodem. Vooral dat vochtige is een typisch verschijnsel van het najaar, zeker als het wat vaker regent.

Wat zijn paddenstoelen nu precies?

In principe zijn paddenstoelen een soort van schimmels die voorkomen in de grond. Ze komen vooral voor in vochtige omstandigheden en worden zichtbaar als het gras te veel water krijgt door besproeien of als de grond te vochtig is. Dit gebeurd vaak in het najaar als het weer regenachtig en koud is.

Overigens zijn paddenstoelen niet direct slecht en hoef je ze niet perse te bestrijden. Echter zijn we snel geneigd om schimmels al snel te koppelen aan ziekten. Over het algemeen zijn paddenstoelen dus niet slecht. En daarnaast zitten er in de bodem van het gras allerlei leven in de vorm van kleine beestje en micro-organismen.

En zo groeien er dus ook verschillende bacteriën en schimmels. Voor een gezonde bodem zijn ze namelijk nodig. Alleen bij te veel vocht raakt de bodem iets uit balans en zal de paddenstoel zijn opwachting maken. Als dat gebeurd wil je deze dus het liefste bestrijden.

Hoe kun je paddenstoelen in het gazon bestrijden?

Ze zien er misschien schadelijk uit, maar meestal verdwijnen paddenstoelen na een tijdje wel weer. Wil je ze liever toch bestrijden, dan zijn er wel een aantal manieren om dit te doen:

  • Maai het gras kort. Door dit te doen maai je de paddenstoelen namelijk direct mee. Zorg wel dat alle restanten goed opgeruimd worden. Zo voorkom je dat de bodem weer voeding krijgt zodat paddenstoelen gaan groeien.
  • Verminder de vochtigheid. Dit is een van de belangrijkste manieren om paddenstoelen te voorkomen. Door het grasveld goed te beluchten kan het ademen, waardoor de vochtigheid zal afnemen. Daardoor hebben paddenstoelen minder kans om te groeien. de bodem,

De oorzaak achterhalen

Voordat je in de weer gaat met het bestrijden van de paddenstoelen is misschien het wel goed om te weten wat oorzaken kunnen zijn dat ze in het gras gaan groeien. Zo is hierboven al beschreven waardoor ze goed gaan groeien. En daar zitten eigenlijk ook al de meeste oorzaken.

  • De bodem is te vochtig of te nat
  • Er is mest toegediend met veel stikstof waardoor paddenstoelen beter groeiend
  • De bodem is te zuur, net als mos doen ook paddenstoelen het goed op een zure bodem

Paddenstoelen voorkomen is beter dan bestrijden

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt ook in het geval van paddenstoelen. Een goed onderhoud van je gazon is de beste manier om te voorkomen dat je uiteindelijk paddenstoelen moet bestrijden. Zo is het goed om het gras regelmatig te maaien, zodat het gras sterk wordt.

Daarnaast wil je het gras ook regelmatig beluchten. Hiermee zorg je er namelijk voor dat de bodem luchtiger wordt van structuur. En dat voorkomt weer dat paddenstoelen minder goed kunnen groeien. Bovendien krijgt het gras juist meer zuurstof, waardoor het beter gaat groeien en het gezon dus sterker wordt.

Verder moet je ervoor zorgen dat water goed weg kan lopen. Zeker in het najaar als het weer wat vochtiger wordt wil je juist tegengaan dat regen na een stortbui lang blijft liggen. Paddenstoelen doen het namelijk best goed op een erg vochtige bodem, dus dat wil je koste wat kost voorkomen.

Gebruik de juiste mest

Overigens is het goed om bij het bemesten van je speciale mest te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan najaarsmest. Hierin zitten meestal minder stikstof en dat voorkomt dat paddenstoelen kunnen groeien. Najaarsmest bevat meestal meer kalium, wat er juist voor zorgt dat het gazon een betere bescherming krijgt om zo meer weerstand op te bouwen tegen schimmels zoals paddenstoelen.

Wist je dat paddenstoelen net als mos van een zuurdere grond houden. Door kalk zowel in het voorjaar als in het najaar toe te dienen voorkom je de kans dat paddenstoelen en mos kunnen groeien.