Paardenbloemen zijn voor de meeste liefhebbers van het gazon een doorn in het oog. Als je daarnaast even niet oplet, dan zijn het er binnen de kortste keren veel meer. Daarom wil je dit onkruid het liefst zo snel mogelijk uit je grasveld verwijderen.
Een van de meeste vaak voorkomende onkruiden zijn toch wel de paardenbloemen. Deze gele bloemen zijn bovendien erg moeilijk te bestrijden. Zo hebben ze lange, diepwortelende stengels en produceren ze verder veel zaadjes. De kans is daarom dus best groot dat de paardenbloemen snel terugkomen als ze niet grondig worden bestreden.
Maai het gras regelmatig
Je wilt sowieso voorkomen dat de bloemen van de paardenbloem kunnen groeien en dat ze dan de kans krijgen om zaadjes te produceren. Door regelmatig het gras te maaien zorg je ervoor dat alles kort blijft. De bloemen krijgen daardoor geen kans. Maai het gras daarom zo’n 2 keer per week met een hoogte van ongeveer van 3 tot 4 centimeter.
Bijkomend effect van regelmatig maaien is dat het gras actief blijft en zich in de breedte gaat vormen. Hierdoor wordt het gazon compacter en daardoor wordt het lastig voor onkruid om zich te nestelen.
Naast het maaien van gras is het zaak om het gazon goed te onderhouden. Door regelmatig te bemesten zorg je ervoor dat het gras goed gaat groeien. Hierdoor wordt je grasveld mooi groen en gezond.
ADVERTENTIE
Verwijder de paardenbloemen handmatig
Wanneer het gras niet te dicht is kan het een optie zijn om de paardenbloemen handmatig te verwijderen. Dit kun je doen door deze met wortels en al op te graven. Met klein puntig voorwerp, zoals een onkruidsteker, kan je de wortel vrij steken en daarmee de ongewenste plant compleet met wortel verwijderen.
Het handmatig verwijderen is overigens wel een tijdrovend klusje, maar het kan dus een effectief middel zijn in het bestrijden van de paardenbloem.
Heb je geen tijd om de plant met wortel en al te verwijderen, dan is het sowieso al goed om de bloemen op tijd te plukken. Door de kopjes van de steel te trekken voorkom je namelijk dat de zaden rijp worden voor verspreiding. En daarmee voorkom je dus meer ellende.
Voorkom kale plekken
Eerder schreef ik al dat kale plekken onkruid voldoende kans geven om zich in je gazon te vestigen. Het liefst wil je een mooi compact gazon. Door het tijdig behandelen van kale plekken zorg je ervoor dat er geen ruimte is voor onkruid zoals bijvoorbeeld de paardenbloem.
Zaai de kale plek daarom op tijd in, geef het voldoende water en wacht geduldig af tot de kale plek weer begroeid is met gras.
Veelgestelde vragen over paardenbloemen in het gazon
Paardenbloemen verspreiden zich via zaad en groeien goed op open plekken in het gazon. Een dichte grasmat en gezonde bodemstructuur helpen om ze te voorkomen.
Steek ze handmatig uit met een onkruidsteker, inclusief de penwortel. Doe dit bij voorkeur na regen, als de grond zacht is. Laat geen wortelresten achter, anders groeien ze terug.
Ja, met regelmatig maaien, handmatig uitsteken en het verbeteren van de grasdichtheid. Ook helpt het om kale plekken direct in te zaaien zodat onkruid minder kans krijgt.
Ze verdringen gras en zorgen voor een rommelige uitstraling. Hoewel ze ecologisch waardevol zijn, wil je ze in een strak gazon meestal voorkomen of beperken.
Zorg voor een dicht, gezond gazon met voldoende voeding. Herstel kale plekken snel, belucht en bemest regelmatig en maai niet te kort, zodat onkruid minder ruimte krijgt.
Zoals je ziet hoeft het bestrijden van paardenbloemen geen lastige klus te zijn. Toch is het een sterk onkruid dat zich lastig laat verwijderen. Daarom is het goed om te onthouden dat het bestrijden van onkruid en dus paardenbloemen in het gazon tijd en moeite kan vergen.
Blijft daarom dus werken aan het verwijderen van de bloemen om ervoor te zorgen dat deze niet meer terug komen. Als je blijft volharden, zal het gazon uiteindelijk vrij zijn van paardenbloemen en gezond en sterk zijn.
Disclaimer: Deze pagina bevat affiliate links. Als je via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding zonder extra kosten voor jou. Deze vergoeding helpt om deze website te ondersteunen en te verbeteren. Bedankt voor je steun!