Home / Gazononderhoud / Paardenbloemen? 3 tips om ze te verwijderen

Paardenbloemen zijn voor de meeste gazonliefhebbers een doorn in het oog. Als je daarnaast even niet oplet, dan zijn het er binnen de kortste keren veel meer. Daarom wil je dit onkruid het liefst zo snel mogelijk uit je grasveld verwijderen.

Een van de meeste vaak voorkomende onkruiden zijn toch wel de paardenbloemen. Deze gele bloemen zijn bovendien erg moeilijk te bestrijden. Zo hebben ze lange, diepwortelende stengels en produceren ze verder veel zaadjes. De kans is daarom dus best groot dat de paardenbloemen snel terugkomen als ze niet grondig worden bestreden.

Maai het gras regelmatig

Je wilt sowieso voorkomen dat de bloemen van de paardenbloem kunnen groeien en dat ze dan de kans krijgen om zaadjes te produceren. Door regelmatig het gras te maaien zorg je ervoor dat alles kort blijft. De bloemen krijgen daardoor geen kans. Maai het gras daarom zo’n 2 keer per week met een hoogte van ongeveer van 3 tot 4 centimeter.

Bijkomend effect van regelmatig maaien is dat het gras actief blijft en zich in de breedte gaat vormen. Hierdoor wordt het gazon compacter en daardoor wordt het lastig voor onkruid om zich te nestelen.

Naast het maaien van gras is het zaak om het gazon goed te onderhouden. Door regelmatig te bemesten zorg je ervoor dat het gras goed gaat groeien. Hierdoor wordt je grasveld mooi groen en gezond.

ADVERTENTIE

Verwijder de paardenbloemen handmatig

Wanneer het gras niet te dicht is kan het een optie zijn om de paardenbloemen handmatig te verwijderen. Dit kun je doen door deze met wortels en al op te graven. Met klein puntig voorwerp, zoals een onkruidsteker, kan je de wortel vrij steken en daarmee de ongewenste plant compleet met wortel verwijderen.

Het handmatig verwijderen is overigens wel een tijdrovend klusje, maar het kan dus een effectief middel zijn in het bestrijden van de paardenbloem.

Heb je geen tijd om de plant met wortel en al te verwijderen, dan is het sowieso al goed om de bloemen op tijd te plukken. Door de kopjes van de steel te trekken voorkom je namelijk dat de zaden rijp worden voor verspreiding. En daarmee voorkom je dus meer ellende.

Voorkom kale plekken

Eerder schreef ik al dat kale plekken onkruid voldoende kans geven om zich in je gazon te vestigen. Het liefst wil je een mooi compact gazon. Door het tijdig behandelen van kale plekken zorg je ervoor dat er geen ruimte is voor onkruid zoals bijvoorbeeld de paardenbloem.

Zaai de kale plek daarom op tijd in, geef het voldoende water en wacht geduldig af tot de kale plek weer begroeid is met gras.

Paardenbloemen bestrijden vergt tijd

Zoals je ziet hoeft het bestrijden van paardenbloemen geen lastige klus te zijn. Toch is het een sterk onkruid dat zich lastig laat verwijderen. Daarom is het goed om te onthouden dat het bestrijden van onkruid en dus paardenbloemen in het gazon tijd en moeite kan vergen.

Blijft daarom dus werken aan het verwijderen van de bloemen om ervoor te zorgen dat deze niet meer terug komen. Als je blijft volharden, zal het gazon uiteindelijk vrij zijn van paardenbloemen en gezond en sterk zijn.