Het verticuteren is een belangrijk onderdeel in het onderhoud van je grasveld. In dit onderdeel gebruik je een speciaal gereedschap om kleine sneetjes in het gazon te maken.
De sneetjes zorgen ervoor dat de wortels doorgesneden worden en als reactie daarop gaat het gras groeien. Hierdoor wordt de grasmat compacter en zal het gazon groener en gezonder zijn. Naast het doorsnijden van de wortels zorg je er verder voor dat de grond wordt geventileerd en dus meer zuurstof krijgt. Daarnaast verwijder je met het verticuteren onkruid, mos en dode grassen uit je gazon.
Het is sowieso belangrijk om het grasveld te verticuteren op het juiste moment en zeker ook op de juiste manier. Wat zo zorg je ervoor dat het gras gezond blijft en er mooi uitziet.
Wanneer moet je het grasveld dan verticuteren?
Het beste moment om je gazon te verticuteren is in het actieve groeiseizoen. Dit is meestal tussen de lente en de herfst. Meestal ga je met de klus aan de slag aan het begin van het seizoen. De stap erna is het bemesten van je gazon en eventueel het verder inzaaien om kale plekken weer van gras te voorzien.
Voor de rest is het aan te raden om het gazon te verticuteren op het moment dat het gras lang genoeg is. Een lengte van zo’n 5 tot 7,5 cm is voldoende om te verticuteermessen binnen te laten dringen zonder dat deze het gras beschadigen.
Aan het einde van de zomer, zo rond eind augustus kan een goed moment zijn om het gazon nogmaals te verticuteren. Hierna is er nog voldoende tijd om in te zaaien en te bemesten voordat het groeiseizoen ten einde loopt.
Waar moet je verder op letten?
Het is belangrijk om te zorgen dat het gazon voldoende vochtig is. Als het grasveld te droog is dan kan het moeilijker zijn om de verticuteermessen door de grond te laten snijden en daardoor is het verticuteren mogelijk minder effectief. Zorg er dus voor dat het gazon voldoende water heeft gekregen voor de klus, eventueel kun je het lot een handje helpen door eerste (kort) te besproeien.
Voor de rest mag het gazon ook niet al te veel onder stress staan. Dus zorg er eerst voor dat er een aantal keren is gemaaid en dat je het gazon nog niet bemest hebt. Door het verticuteren eindig je met een groen en gezond grasveld, maar het is wel beter om te wachten tot je gazon sterk en gezond genoeg is voor je begint.
Na het verticuteren is het aan te bevelen om je gras in te zaaien, want tijdens de klus zullen er wat kale plekken ontstaan. Sowieso kun je schrikken van het eindresultaat, maar het doel is om je grasveld weer mooi en gezond te krijgen.
Heb er dus vertrouwen in dat het gras weer gaat doorgroeien nadat je de klus hebt voltooid. Dit duurt mogelijk een aantal weken, maar dan heb je wel een mooi en gezond grasveld.
Waarom het grasveld verticuteren?
Er zijn een aantal redenen waarom het slim is zijn om het gazon te verticuteren:
- Het helpt om de grond te ventileren. Als een gazon dichtbegroeid is, dan zorgt dit ervoor dat het gras te compact is waardoor het niet goed kan ademen. Door het gazon te verticuteren help je om de grond te ventileren en daardoor wordt de groei van het gras bevordert.
- Het verwijderen van onkruid. Door verticutatie wordt onkruid zoals paardenbloemen en boterbloemen verwijderd. Het gereedschap snijdt deze onkruid af en helpt om het uit de grond te halen.
- Verwijderen van dode grassen. Gras kan uiteindelijk doodgaan en ook bij het maaien blijft mogelijk gras achter. Deze vormen een extra laag op het gazon en daardoor kunnen deze het grasveld verpesten en het gras mogelijk afbreken. Ook zorgt de extra laag ervoor dat het gras moeilijker kan ademen.
- Het verwijderen van mos. Ook mos kan het gazon verpesten en zorgen dat het gras moeilijker groeit. Door te deze weg te halen geef je de gras weer ruimte om te groeien.
Welk gereedschap heb je nodig?
Er zijn verschillende soorten verticuteermachines te verkrijgen. Zo heb je handmatige verticuteermachines en elektrische. Welke jouw voorkeur heeft hangt mogelijk af van het oppervlakte van het grasveld en je budget.
Als je een klein gazon hebt dan voldoet een hark mogelijk al voldoende om te verticuteren. Bij een groter veld is het misschien toch wel handiger om een elektrische variant te kiezen.
Naast een verticuteermachine/hark is het ook handig om een grashark te hebben. Hiermee hark je eenvoudig de viltige laag en grasresten bij elkaar. Als je voor handmatig gereedschap kiest, dan kun je ervoor kiezen om universeel gereedschap te kiezen. Hierbij heb je meerdere opzetstukken die op dezelfde steel past, zo bespaar je weer ruimte in de schuur.