Een belangrijk onderdeel in het onderhoud van je grasveld is het bekalken ervan. Kalk is namelijk vrij essentieel voor een gezonde grasmat en voor een goede groei van het gras.
Door het bekalken zorg je er bovendien voor dat de zuurgraad op peil blijft en daarmee voorkom je mogelijk dat er bijvoorbeeld mos in je gras gaat groeien. Over het algemeen is het strooien van kalk een klus dat je slechts 1 tot 2 keer per jaar uitvoert. De klus past dus prima in het onderhoudsschema van je grasmat.
Ook als je een grasveld gaat aanleggen is het bestrooien van de bodem met kalk aan te bevelen. Op deze manier zorg er al voor dat de zuurgraad van de ondergrond op peil is voordat er gras gaat groeien.
Waarom het grasveld bekalken?
Het toedienen van kalk heeft een aantal voordelen voor het grasveld. Allereerst verhoogt de kalk de pH-waarde van de bodem. Dit is een goede eigenschap, zeker ook omdat veel grassoorten het beste groeien bij een pH-waarde van zo’n 5,5 tot 7.
Is de pH-waarde lager, dan kan het gras minder goed voedingsstoffen opnemen en daardoor wordt het vatbaarder voor ziekten en plagen. Door het gras regelmatig te bekalken, zorg je er dus voor dat deze gezond blijft.
Daarnaast helpt kalk om de bodemstructuur te verbeteren. Zo kan het namelijk de klei- of leemdeeltjes in de bodem binden en daardoor wordt de bodem luchtiger. Hierdoor groeien de wortels van het gras beter en neemt het beter water en voedingsstoffen op.
Hoe moet je het grasveld bekalken?
In principe is het bekalken van het grasveld is niet moeilijk, maar je moet wel eerst weten hoe je het beste te werk kunt gaan. Het is vooral belangrijk om de juiste hoeveelheid kalk te gebruiken en deze gelijkmatig te verdelen over het gras. Hieronder vind je een stappenplan voor het bekalken van het grasveld:
Stap 1: Test de pH-waarde van de bodem
Om een goed uitgangspunt te hebben is het belangrijk om te weten hoe zuur de bodem is. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een bodemtest. Over het algemeen zijn deze verkrijgbaar bij een tuincentrum of online.
Stap 2: Bepaal hoeveel kalk je nodig hebt
De hoeveelheid kalk die je moet strooien is afhankelijk van hoe zuur de bodem is en daarnaast speelt ook de grootte van je grasveld mee. Lees dus op de verpakking van de kalk hoeveel je per vierkante meter moet gebruiken.
Stap 3: Strooi de kalk gelijkmatig uit
Het is belangrijk om de kalk zo gelijkmatig mogelijk uit te strooien, op deze manier komt het gras overal in aanraking met de kalk. Dit kun je doen met behulp van een handstrooier of strooiwagen. Heb je dat niet, dan kun je het met de hand doen.
Stap 4: Besproeien van het grasveld
Als je alle kalk hebt uitgestrooid, dan is het tijd om het gazon te besproeien met water. Door het water lost de kalk goed op en trekt het in de bodem.
Wanneer moet je het grasveld bekalken?
De beste tijd om het grasveld te bekalken is in het voorjaar of in het najaar. Door het buiten het groeiseizoen te doen weet je zeker dat de bodem de kalk tijdig kan opnemen. Hierdoor zorg je er dus voor dat het gras er tijdens het seizoen goed uitziet.
En verder is het ook goed om te weten hoeveel kalk je nodig hebt voor jouw grasveld. Deze hoeveelheid hangt natuurlijk ook af van de zuurgraad van de grond. Door de pH-waarde te meten met een bodemtest komt je hier achter. Een goede zuurgraad ligt tussen de 5,5 en 7. Als de pH-waarde lager is dan 5,5, dan is het grasveld te zuur en heb je kalk nodig om de zuurgraad te verhogen.
Goed onderhoud is het halve werk
Zoals je ziet is het bekalken van het grasveld een belangrijk onderdeel in onderhoud van het gazon. Het kan je dus helpen om de zuurgraad van de grond te verhogen en er daarmee voor zorgen dat het gras gezond blijft. Overigens is het wel belangrijk om te weten hoeveel kalk je nodig hebt. En verder moet je ervoor zorgen dat je dit gelijkmatig over je grasveld verdeelt. Als je deze stappen volgt, dan kun je ervoor zorgen dat je grasveld er gezond en groen uitziet.