Home / Gazonontwerp / Stappenplan voor het inzaaien van gras

Wil je een nieuw gazon aanleggen of juist een bestand stukje gras opfrissen of repareren? Dan is het inzaaien van gras een eenvoudige manier om dit voor elkaar te krijgen.

Het inzaaien van gras is een klus die erbij hoort als je een grasveld in je tuin hebt. Zo krijgt het gras best wat te verduren als je het bijvoorbeeld gaat verticuteren. Het gazon ziet er dan wat aangeslagen uit en moet daarom ingezaaid worden.

Ook als je iets te laat bent met het verwijderen van onkruid moet je waarschijnlijk aan de slag met graszaad. De plekken die ontstaan na het verwijderen van bijvoorbeeld paardenbloemen zijn misschien best groot en groeien daardoor niet vanzelf dicht.

Zoals je ziet hoef je dus niet alleen in te zaaien als je een nieuw grasveld wilt aanleggen. Het is een klus die vaker komt kijken, zoals bij het behandelen en repareren van kale plekken. Ga je een nieuw grasveld aanleggen door middel van graszaad, ga dan het voor het beste moment om het gras in te zaaien.

Stap 1: Voorbereiden van de grond

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je de grond goed voorbereid. Dit kan helpen ervoor te zorgen dat het gras goed groeit na het inzaaien.

Eerst zorg je ervoor dat de grond iets vochtig is. Vervolgens maak je de grond los met een hark of een schop. Een lossere en vochtige bodem kan helpen ervoor te zorgen dat het gras goed kan groeien. Ga je een nieuw grasveld aanleggen dan kun je alles vlak maken met een wals. Dit voorkomt dat het grasveld uiteindelijk hobbels bevat.

Verwijder alle onkruid uit het gebied waar je gras wilt zaaien. Onkruid blijft anders altijd aanwezig en concurreert uiteindelijk met het gras voor de voedingsstoffen. Minder voedingsstoffen betekent dat het gras minder goed groeit.

Naast onkruid is het ook raadzaam om andere zaken zoals dood gras, mos en bladeren te verwijderen, alles wat het gras in de weg kan zitten wil je in principe weg hebben.

Stap 2: Behandel de grond voor het inzaaien van gras

Bemest en bekalk de grond. Het is beter om dit niet tegelijk te doen omdat de werking van beide anders vermindert wordt. Door eerst de zuurgraad te verlagen zorg je ervoor dat eventuele mosgroei wordt bemoeilijkt.

Het bemesten van de grond zorgt ervoor dat er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Deze stoffen zijn nodig voor het gras om goed te kunnen groeien. Een goede groei zorgt voor een compactere grasmat en geeft onkruid uiteindelijk minder kans om zich te nestelen.

Stap 3: Maai eerst het gras als je al een gazon hebt

Als je al een gazon hebt dat je wilt opknappen, dan is het verstandig om eerst het gras te maaien. Dit helpt bij het inzaaien van het gras. Korter gras betekent namelijk dat er minder kans is dat het zaaigoed op het gras blijft liggen.

Dus maai het gras kort om het graszaad voldoende kans te geven de grond te kunnen raken en daar te kunnen ontkiemen. Hoe beter dit gaat, hoe beter het gras uiteindelijk kan wortelen. En dat zorgt er weer voor dat het grasveld compact genoeg is.

Stap 4: Het inzaaien van gras zelf

Gebruik graszaad dat geschikt is voor het type gazon dat je wilt aanleggen of opknappen. Zo is er zaaigoed voor een schaduwrijk gazon. Verder heb je ook graszaad om kleine kale plekken te repareren en heb je allround graszaad die overal wel geschikt voor is.

Strooi het graszaad gelijkmatig uit over het gebied dat je in wilt zaaien. Dit kun je eventueel doen met een manuele strooier, maar het kan ook met de hand door het graszaad vanuit een emmer te verspreiden. Tip: voeg een klein beetje aarde toe om te voorkomen dat je teveel inzaait.

Na het zaaien is het zaak om het graszaad lichtjes aan te drukken met een hark. Dit geeft het namelijk meer kans om te ontkiemen. Voor grotere oppervlaktes kan het helpen om nog een laagje tuinaarde of compost over het oppervlak te verspreiden.

Stap 5: Houdt het gras vervolgens vochtig

Door het grasveld (in wording) regelmatig te besproeien houdt je het oppervlak vochtig. Dat kan helpen om ervoor te zorgen dat het gras goed kan ontkiemen en daardoor goed kan wortelen. En vochtige grond helpt bovendien om de groei te bevorderen.

Ontzie het grasveld daarnaast ook. Loop er dus zo min mogelijk over heen. Zo verstoor je het kiemproces niet en geef je het gras voldoende tijd om te wortelen.

Eerste keer maaien

Na verloop van tijd zal er gras groeien op de plekken waar je het hebt ingezaaid. Hoelang dit duurt hangt af van het type graszaad dat je hebt gebruikt. Over het algemeen duurt het enkele weken.

Als het gras uiteindelijk een goede lengte heeft kun je het een keer maaien. Maai het gras vooral niet te kort, want het gras kan kwetsbaar zijn.