Home / Gazononderhoud / Een perfect grasveld: tips voor goed onderhoud

Een gezond en mooi grasveld vergt enige inspanning en toewijding. Het regelmatig onderhouden van je grasveld is dan ook essentieel om het in topconditie te houden. Hieronder volgen enkele tips voor het reguliere onderhoud van een grasveld.

Maai regelmatig

Het regelmatig maaien van het grasveld is misschien wel de belangrijkste stap in het onderhoud. Door het maaien van het gras zorg je ervoor dat het gelijkmatig groeit. Daarnaast voorkom je dat het gras te hoog wordt.

Het is overigens aan te raden om het gras niet te kort te maaien, want dan kan het beschadigen. Voor de meeste soorten gras is een maaihoogte van ongeveer 3-5 cm ideaal.

Vergeet vooral niet te sproeien

Het is belangrijk om je grasveld regelmatig te sproeien, vooral tijdens warme en droge periodes. Gras heeft namelijk best veel water nodig om te groeien en gezond te blijven. Het is daarom aan te raden om je grasveld ’s ochtends of ’s avonds te sproeien, omdat er dan minder kans is op verdamping en het water beter kan worden opgenomen door de grond.

In het kader van onderhoud van je grasveld is het sproeien dus een onmisbare stap. Vertrouw vooral niet op weersverwachtingen. Een voorspelde bui kan zomaar uitblijven en als het gras daardoor geen water krijgt kan het wellicht schade oplopen.

Repareren van kale plekken

Onkruid dat groeit in het gras, een hond dat regelmatig op een vaste plek zijn behoefte doet. Je zult zien dat kale plekken in je grasveld ontstaan om verschillende redenen. Om je grasveld sterk te houden is het belangrijk om kale plekken zo snel mogelijk te repareren door nieuw graszaad in te zaaien.

Ga je een kale plek inzaaien. Zorg er dans eerst voor dat je de grond goed voorbereidt. Is de plek ingezaaid, dan moet je er vervolgens voor zorgen dat je het graszaad regelmatig sproeit.

Bestrijd onkruid op tijd

Het verwijderen van onkruid uit je grasveld zou onderdeel moeten zijn van het reguliere onderhoud. Want onkruid verspreid zich helaas erg snel en verder kan onkruid het uiterlijk van je grasveld aanzienlijk aantasten. Daarnaast verzwakt het de conditie van je gras, waardoor het gras minder goed gaat groeien.

Genoeg redenen dus om onkruid zo snel mogelijk te verwijderen en vooral ook om te voorkomen dat het opnieuw gaat groeien. Je kunt handmatig het onkruid verwijderen of gebruik maken van onkruidbestrijdingsmiddelen.

Vergeet vooral de kantjes niet

Als je een mooie plantenborder langs je grasveld hebt, dan is het verstandig om ook hier regelmatig onderhoud te plegen. Dit door je door de graskanten af te steken. Op deze manier ligt het gazon er mooi en strak bij. Als je dit maandelijks na een maaibeurt doet, valt het qua tijd die je kwijt bent mee.

Ga aan de slag met onderhoud van je grasveld

Door regelmatig deze tips toe te passen zorg je ervoor dat je grasveld er mooi en gezond uitziet en daarmee jarenlang meegaat. Het vraag zo nu en dan wat van je tijd, maar goed onderhoud kost je op den duur minder tijd dan het oplossen van verwaarlozing.